Закон про перехідний період відкликали з Ради на доопрацювання – Арахамія

Закон про перехідний період відкликали з Ради на доопрацювання – Арахамія

Укрінформ
Кабінет Міністрів відкликав із Верховної Ради законопроєкт №5844 "Про засади державної політики перехідного періоду" з метою доопрацювання на вимогу парламентської фракції "Слуга народу".

Про це голова фракції "СН" Давид Арахамія повідомив під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

"Відкликав, згідно з листом, який я надав до Кабінету Міністрів від нашої фракції, тому що це законопроєкт, який не дуже коригується з нашими нормандським форматом. Тому я попросив на доопрацювання забрати цей законопроєкт", – сказав парламентарій.

Він назвав документ передчасним, зазначивши, що наразі триває робота над організацією в нормандському форматі. "Можливо, там будуть якісь домовленості, які треба буде втілювати у вигляді законопроєктів", — додав політик.

Читайте також: Мінреінтеграції доопрацює з експертами законопроєкт про перехідний період - Верещук

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня 2021 року Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №5844 "Про засади державної політики перехідного періоду".

Проєктом закону пропонується закріпити на рівні закону визначення Російської Федерації як держави-агресора та держави-окупанта.

Законодавча ініціатива також передбачає визначення базових засад (“червоних ліній”) деокупації та реінтеграції, уніфікування підходів як щодо тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, так і щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, адже ці території є тимчасово окупованими, на яких діють окупаційні сили та окупаційні адміністрації Російської Федерації.

Окрім цього, законопроєктом пропонується запровадити терміни «перехідна юстиція», «конвалідація», «тимчасова окупація», «окупаційні сили та окупаційні адміністрації Російської Федерації», «політико-дипломатичні та санкційні заходи», «контактна лінія», «сталий мир», «реінтеграція тимчасово окупованих (деокупованих) територій та їх мешканців».

Читайте також: Арахамія хоче почути думку експертів стосовно змін Виборчого кодексу

Законопроєктом також передбачається запровадження елементів перехідної юстиції, зокрема, відповідальність за правопорушення, пов’язані з тимчасовою окупацією, обмеження щодо обрання та призначення на посади громадян України, які були долучені до діяльності окупаційних сил та окупаційних адміністрацій Російської Федерації.

24 січня 2022 року віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України хоче доопрацювати законопроєкт "Про засади державної політики перехідного періоду" разом з українськими та міжнародними експертами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-