Україна може розраховувати на підтримку Британії в НАТО - Пристайко

Україна може розраховувати на підтримку Британії в НАТО - Пристайко

Укрінформ
Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що наша країна може розраховувати на підтримку з боку Великої Британії в НАТО.

Таку думку він висловив в інтерв'ю телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

"Очевидно, що в НАТО всі партнери мають право на слово, але є партнери, які беруть на себе більше зобов'язань. Є такі формати, як "квод" та "квінт", тобто чотири та п'ять країн. Деякі іноді жартують, що це певне таке політбюро в НАТО. Країни, які займають активнішу позицію, і, зокрема, Британія - одна з цих країн", - сказав Пристайко.

За його словами, військові потужності Британії важко порівняти з іншими країнами Альянсу. Наприклад, Британія має два авіаносні крейсери, є авіанесучі групи, що дозволяють виконувати завдання по всьому світу. Небагато є держав, здатних це робити, зазначив дипломат.

"Британія має як самостійну роль, так і роль в НАТО, яку ми не експлуатуємо, але можемо розраховувати на цю особливу підтримку в НАТО", - зазначив Пристайко.

Читайте також: Україна може попросити британських військових про допомогу в разі ескалації - посол

Крім того, додав він, Україна має можливість обмінюватися закритою інформацією на рівні Канади, США, Австралії, Нової Зеландії та Великобританії.

"Що стосується Сполучених Штатів. Наприклад, є такий формат "П'ять очей", що дозволяє обмінюватися закритою інформацією, відомою лише Канаді, Сполученим Штатам, Австралії, Новій Зеландії та Великобританії. Тобто одне замкнене коло, яке обмінюється між собою інформацією. І я радий тому, що ми маємо можливість приєднатися до цієї роботи та обмінюватися з нашими партнерами цією закритою інформацією", - сказав український посол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-