Вторгнення Росії в Україну матиме «ефект доміно» для всієї Європи – експерт

Вторгнення Росії в Україну матиме «ефект доміно» для всієї Європи – експерт

Укрінформ
Якщо поточна небезпечна ситуація із нарощуванням російських військ на кордонах України призведе до реального вторгнення Російської Федерації в Україну, це матиме «ефект доміно» для всієї Європи та дестабілізує весь світ.

Про це сьогодні під час дискусії навколо європейської безпеки під назвою «SOS – Україна», що відбулася під егідою Атлантичної Ради, заявив відомий французький інтелектуал, філософ, письменник та політичний журналіст Бернар-Анрі Леві (Bernard-Henri Lévy), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо завтра Путін вирішить вдертися в Україну, - я молюся, щоб цього не трапилося, і все ще думаю, що Байден та Макрон можуть цього уникнути, - це буде нещастя для України. Але це матиме також величезний «ефект доміно». Вся Європа опиниться під атакою. Весь Західний світ увійде в смугу потрясінь, які нині важко уявити. Весь світ буде дезорганізований цими подіями», - зауважив французький філософ.

Читайте також: РФ має припинити агресію: парламент Естонії ухвалив заяву на підтримку України

Він закликав Європу та США сприймати таку загрозу серйозно, оскільки саме такий сценарій виходить із публічних заяв російських офіційних осіб.

«Я просто читаю заяви росіян. Ми зараз перебуваємо у моменті, що є подібним до 1936 року, коли потрібно чути. У грудні минулого року, коли росіяни доставили свій ультиматум до НАТО, заступник міністра закордонних справ Росії прямо сказав, - якщо НАТО не прийме цей ультиматум, будуть певні військові заходи з боку Росії у відповідь. Голова оборонного комітету російської Держдуми окреслює, якого роду дії Росія може вжити не лише проти України (чи він мав на увазі країни Балтії?). Офіційний речник кремля оголошує про запуск нової ракети, мені знається, Циркон, і заявляє, що Росія готова робити превентивні удари. Вони створюють дуже небезпечний світ», - сказав Бернар-Анрі Леві.

Читайте також: Посол України в Австрії: Позаблоковий статус не врятував нас від російської агресії

Він зауважив, що у цих погрозах ймовірна операція проти України розглядається Росією лише як перший крок. В офіційних російських виданнях божевільні «експерти» серйозно розмірковують над можливістю ядерної атаки, спекулюючи на відмінностях її наслідків для густонаселеної Європи й величезних та часто пустельних просторів Росії.

«Це дійсно лякає. Пан Путін оголосив війну Європі. Це вже зроблено. Якщо Європа не буде здатною підтримати тих, хто на передньому краї, - а саме українців, - ми, європейці, заплатимо свою ціну. Після цього таку ціну заплатять й американці», - сказав французький публіцист.

Він наголосив, що у цьому контексті острах є позитивним почуттям, щоб бути насторожі та бути готовими реагувати на небезпеку.

«Сьогодні ми маємо боятися того, що готується на кордонах України. Але не можна закривати очі... Я переконаний, що керівництво в Москві не знає напевно, що трапиться далі. Вони спостерігають, якою буде наша реакція. Щоб потім будувати плани, набагато далі за Україну. Певні важливі російські люди говорили про Польщу, про країни Балтії, про здатність увійти в Естонію одним російським батальйоном. Вони мають свій геополітичний проєкт – Євразію, і мають засоби, щоб досягати своїх цілей», - наголосив Бернар-Анрі Леві.

Читайте також: Блінкен закликав Москву покласти край військовій ескалації навколо України

В цих умовах він закликав Захід надати Україні якомога ефективнішу допомогу, щоб підвищити її спроможності до самозахисту, а також не закривати очі на агресивну риторику Кремля, щоб не повторити помилок 38-39 років минулого століття.

Як повідомлялося, минулого тижня відбулася низка дипломатичних заходів між США і Росією, а також в рамках НАТО і ОБСЄ, під час яких Захід висловив несприйняття російського ультиматуму, що міститься у представлених РФ «проєктах договорів» про гарантії безпеки для РФ з боку США і НАТО. Росія заявила, що чекає на письмову відповідь на свої пропозиції, та продовжує погрожувати «військовими заходами».

Читайте також: До України прибули протитанкові засоби з Британії

Це відбувається на фоні продовження концентрації російських військ на кордонах України та, зокрема, їх перекиданням на територію Білорусі під приводом проведення спільних «навчань».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-