Реформа СБУ: Безугла розповіла про консультації щодо законопроєкту

Реформа СБУ: Безугла розповіла про консультації щодо законопроєкту

Ексклюзив
Укрінформ
Консультації щодо законопроєкту №3196-д "Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України" тривають.

Про це одна з ініціаторок документа, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар‘яна Безугла повідомила у коментарі Укрінформу.

"Продовжили консультації, тому що ще опрацьовуємо питання застереження щодо прав людини. Другий момент – це робота з правоохоронцями і взагалі порядок передачі правоохоронних функцій від СБУ до інших правоохоронних інституцій, що потребує додаткових, так званих сателітних, законопроєктів… По бюджету теж виникли додаткові труднощі, враховуючи, дійсно, загрозу агресії Російської Федерації, потреби Міністерства оборони, зменшення можливостей перегляду бюджету", – сказала вона.

Водночас Безугла переконана, що законопроєкт обов’язково буде ухвалений "найближчим часом".

Читайте також: Стефанчук переконаний, що Рада завершить реформу СБУ на початку 2022 року

Народний депутат також зауважила, що темпи розгляду проєкту залежать від стейкхолдерів, які над ним працюють. "Ми залежимо також від того, наскільки швидко вони реагують, проводять аналіз у межах нашої комунікації", – додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 28 січня 2021 року ухвалила у першому читанні проєкт закону №3196-д "Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України". Він, зокрема, передбачає ліквідувати спецпідрозділи СБУ з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні.

Читайте також: Посли G7 закликали якнайшвидше ухвалити закон про СБУ

Реформа СБУ розпочалася ще за часів президентства Віктора Ющенка. У 2008-2009 роках Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення "Про Концепцію реформування Служби безпеки України" та "Комплексну цільову програму реформування Служби безпеки України". Було зареєстровано відповідний законопроєкт, однак пізніше його зняли з розгляду.

У 2015 році було оголошено про нову реформу. На ній наполягали міжнародні партнери. Однією з головних умов була ліквідація спецпідрозділів, які опікуються економічними злочинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-