Німецькі політики: Nord Stream 2 не може працювати, якщо Росія атакує Україну

Німецькі політики: Nord Stream 2 не може працювати, якщо Росія атакує Україну

Укрінформ
Відомі німецькі політики закликають зупинити проєкт «Північний потік-2» у разі агресії Росії проти України в момент, коли міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок проводить у Москві переговори з Сергієм Лавровим.

Думки зібрав журнал Spiegel, передає Укрінформ. 

Політичні суб'єкти «не повинні вилучати потенціал стримування проти Росії на цій критичній фазі», - заявив депутат Бундестагу, експерт у зовнішньополітичних справах ХДС Норберт Реттген. На його переконання, для президента РФ Володимира Путіна Україна є лише «привід» для перегляду європейського порядку, при необхідності - за допомогою військових засобів. «Тільки якщо Путіну доведеться рахуватися з незліченними наслідками, Захід, можливо, може перешкодити йому (Путіну - ред.) вдатися до насильницьких дій», - сказав Реттген. Німеччина в такий ситуації, зауважив політик, не повинна йти своїм особливим шляхом, а має показати силу разом із США.

Читайте також: Путін мусить зрозуміти, що Nord Stream 2 не працюватиме, якщо він нападе на Україну - сенатор

У такому ж дусі висловився і колишній міністр закордонних справ і ексканцлер ФРН соціал-демократ Зігмар Ґабріель. «Власну силу в переговорах можна набути лише тоді, коли серйозно протидієш російській загрозі військового вторгнення в Україну», – сказав Ґабріель. Росія, за його словами, повинна «знати ціну війни в Європі». Таким чином Ґабріель заперечив своєму однопартійцю, канцлеру Олафу Шольцу стосовно того, що газопровід «Північний потік-2» є суто приватним проєктом. «У цьому відношенні це ніколи не був суто економічний проєкт, а завжди пов’язаний із політичними умовами, які президент Росії завжди акцептував», - додав він. «Звісно, «Північний потік-2» не може запрацювати, якщо Росія атакує Україну», – сказав Ґабріель.

Читайте також: Nord Stream 2 має бути поставлений на паузу, поки Росія оточує Україну – Єрмак

«Зелений» політик Антон Гофрайтер закликав якомога довше відтермінувати рішення про введення в експлуатацію «Північного потоку-2». «Уже лише з геостратегічних міркувань розумно тримати це питання відкритим якомога довше», – сказав він. Інакше Німеччина втратила б «засіб тиску на Путіна». Гофрайтер назвав трубопровід «проблемним з двох причин»: по-перше, через екологію, а по-друге, тому, що Путін може повністю обійти Україну та Польщу за допомогою цього трубопроводу. Німеччина, зауважив депутат Бундестагу, фактично не залежить від «Північного потоку-2», оскільки газопроводів, які ведуть через Україну, вже достатньо.

Читайте також: Доля Nord Stream 2 залежить від дій РФ щодо України – Боррель

Як повідомлялось, газогін «Північний потік-2» з Росії до Німеччини через Балтійське море уже добудований. Наразі Федеральне мережне агентство перевіряє, чи дотримані всі законодавчі вимоги для роботи, процес сертифікації не завершиться до літа. Водночас питання газогону викликає серйозні розбіжності всередині правлячої коаліції ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-