Посол назвав здобутки та розчарування 30 років українсько-німецьких відносин

Посол назвав здобутки та розчарування 30 років українсько-німецьких відносин

Укрінформ
Головним здобутком 30 років українсько-німецьких відносин є те, що ФРН почала сприймати Україну як повноцінного незалежного гравця на міжнародній арені, а головним розчаруванням - що не вдалося скоригувати курс Берліна із стратегічних для Києва тем – членства в НАТО і ЄС.

Про це сказав посол України в ФРН Андрій Мельник в інтерв’ю Укрінформу з нагоди 30-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між двома країнами.

«Головним результатом є те, що ми не лише раз і назавжди повернулися на політичну мапу світу, а й сприймаємося німецьким суспільством як справді повноцінна незалежна держава, яку все частіше помічають, гучний голос якої все більше чують, і яку реально сприймають», - зазначив він.

Посол підкреслив, що в Німеччині є «дуже чітке розмежування між Україною та Росією».

При цьому Мельник визнав, що в Берліні не завжди до Києва дослухаються та подекуди дозволяють собі не рахуватися з інтересами України як суб’єкта міжнародної політики. Причиною такої ситуації посол вважає те, що Україна ще не спромоглася заявити про себе як про велику культурну європейську націю, як впливовий суб’єкт історії. Він бачить можливість змінити це через реальне посилення культурної дипломатії зі спрямуванням на ці цілі адекватного фінансування.

Говорячи про те, чого не вдалося досягти, посол згадав, що попри всі зусилля не вдалося «скоригувати базовий курс ФРН по стратегічних для Києва темах – членству в НАТО і ЄС».

Читайте також: Бербок летить до Москви лише після узгодження єдиної позиції з Києвом – посол Мельник

Як повідомлялося, Німеччина 26 грудня 1991 року визнала незалежність України і вже 17 січня 1992 року встановила дипломатичні відносини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-