Експосол Польщі в Україні - про хакерську атаку: Слід готуватись до інших провокацій РФ

Експосол Польщі в Україні - про хакерську атаку: Слід готуватись до інших провокацій РФ

Ексклюзив
Укрінформ
Кібератака з нібито польським слідом проти України та її державних установ є продовженням провокацій проти обох країн, з використанням елементів складної історії, які вже здійснювалися в останні роки. 

Слід бути готовими до чергових провокацій РФ як проти українсько-польських відносин, так і проти інших дружніх альянсів України із зовнішніми партнерами. Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив колишній посол Польщі в Україні Ян Пєкло.

Як зазначив колишній польський дипломат, ці дії не викликають здивування, оскільки вже вкотре використано елементи трагічних подій на Волині й історії УПА для “конструювання наративів, які могли б посварити українців з поляками”.

“Зараз важливо відкритим текстом говорити, що Польща підтримує Україну, що є Люблінський трикутник, що Польща допомагає Україні, що в Польщі живе, працює, вчиться й інвестує 1,5-2 мільйона українців, і що Україна підписала Угоду про асоціацію і хоче йти у напрямку отримання членства в ЄС” та НАТО,- підкреслив Пєкло.

Читайте також: Експерт каже, що кібератака на урядові сайти – намагання посварити Україну з Польщею

Він додав, що саме Польща є в авангарді країн Заходу, які активно підтримують інтеграцію Києва з ЄС та НАТО.

Експерт зауважив, що під час його каденції на посаді посла Польщі в Україні (2016-2019 рр. – ред.) було здійснено цілий ряд провокацій для погіршення польсько-українських стосунків.

“Нинішня кібератака є спробою зробити у віртуальному вимірі саме те, що практично робилося тоді, коли я був послом в Україні: плюндрування пам’ятників, обстріл із гранатомета генконсульства Польщі в Луцьку тощо”,- зазначив колишній дипломат.

Читайте також: Німеччина готова надати Україні допомогу через хакерську атаку

Він також нагадав, що на підрив дружніх польсько-українських взаємин були спрямовані минулорічні акти вандалізму щодо польських пам’ятників у Кракові й спроба таких же дій на Личаківському кладовищі у Львові.

“Думаю, що є певна симетрія у діях, а тому можна очікувати на відповідні спроби якихось дій з боку російської агентури у Польщі, яка функціонує тут, як і всюди на світі. Найпевніше, її буде використано, аби посіяти якісь антиукраїнські настрої чи викликати недовіру до українців у польському суспільстві”,- зазначив Пєкло.

Як підкреслює експерт, Польща віддавна підтримує зближення України з НАТО та ЄС і виступала за надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО в 2008 році.

“Польща є мішенню Росії так само як і Україна. Про це свідчить гібридна агресія, яка здійснюється проти Польщі на польсько-білоруському кордоні. Відомо, що без згоди і підтримки з Москви Лукашенко не наважився б на такі дії”,- підкреслив польський експерт.

Читайте також: Дані українців унаслідок хакерської атаки не постраждали - Федоров

На його переконання, це може бути “лише початком”.

“Після приниження Путіна й відмов виконати його вимоги у Женеві й Брюсселі він виставив себе на посміховисько і хоче мстити. Це будуть різкі й багаторівневі дії, спрямовані проти усіх можливих альянсів України з іншими країнами”,- висловив думку експосол Польщі в Україні.

Як повідомлялося, у ніч із 13 на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти, зокрема, вебресурси МОН, МЗС, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС та Держказначейства, а також портал "Дія". Зокрема, хакери розміщували на сайтах дописи антиукраїнської спрямованості українською, російською та польською мовою. Польські ЗМІ зауважують, що граматичні та стилістичні помилки у дописі польською мовою свідчать про те, що їх не писали поляки. У МЗС Польщі засудили кібератаки в Україні та появу на заблокованих унаслідок кібератаки сайтах українських державних структур "заяв" польською мовою, назвавши їх “черговою спробою погіршити відносини між двома країнами”.

Держспецзв'язок спільно зі Службою безпеки України та кіберполіцією збирає цифрові докази та проводить розслідування інциденту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-