Експерт каже, що кібератака на урядові сайти – намагання посварити Україну з Польщею

Експерт каже, що кібератака на урядові сайти – намагання посварити Україну з Польщею

Укрінформ
Чергова витівка кібертерористів свідчить, що РФ продовжує загострювати ситуацію в Україні й намагається посварити нас із сусідами.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

За його словами, ця кібератака, на відміну від попередніх, має відверто ідеологічне спрямування, тому може розглядатися вже не як кібердиверсія, а як кібертероризм, бо містить елементи залякування. Експерт вважає, що одна з цілей організаторів атаки - спроба вчергове вбити клин між українцями і поляками. “Серед мов, використаних у посланні, - польська. Не думаю, що в когось виникне сумнів у тому, що це точно робили не поляки – воно їм не потрібно. Можливо, це невдала спроба перенести відповідальність, але я б розглядав це і як натяк на наступну країну, яка потерпатиме від кібератак – Польща. І, не виключено, що в Польщі з’являться написи українською мовою: заради того, щоб продемонструвати, звідки нібито “ростуть вуха” й загострити відносини між українцями та поляками”, - вважає Петренко.

Показовим, на його думку, є й обраний для кібератаки час. Росія не отримала належних сигналів від світу. Тож тепер вона, з одного боку, підвищує ставки, а з іншого – демонструє українцями нібито неспроможність їхньої держави, нездатність захистити ані громадян, ані держустанови від зовнішнього втручання. “В цьому ракурсі я розглядав би і попередню хвилю псевдомінувань по всій країні як один із елементів такої стратегії”, - наголошує експерт із дослідження екстремізму.

Читайте також: Дані українців унаслідок хакерської атаки не постраждали - Федоров

Петренко додає: “Підвищення кількості та якості державних послуг в електронному вигляді, розвиток “електронного урядування” – одна з успішних реформ чинної влади. Зрозуміло, що вороги битимуть по досягненнях заради того, щоб зменшити видимість будь-якого прогресу, а відповідно - й довіри до влади. Це стосується не лише конкретної влади. Росію не влаштує жодна інша влада в Україні, крім тієї, що призначатиметься в Кремлі”.

Чергова вихватка кібертерористів, на думку Петренка, свідчить, що Росія цілеспрямовано загострює ситуацію. Тобто, атаки на Україну в тій чи іншій площині триватимуть. А відсутність покарання за такі терористичні дії й адекватної відповіді ще більше розв’язуватиме руки Кремлю. “І доки ми вестимемо виключно оборонну боротьбу, доти Росії буде зручно нас атакувати”, - підсумовує Богдан Петренко.

Читайте також: Сайти «Дії» та низки міністерств досі не працюють через хакерську атаку

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти. Зокрема, йдеться про сайти Міносвіти, МЗС, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Міндовкілля, ДСНС та Держказначейства.

У Службі безпеки України запевнили, що витоку персональних даних унаслідок хакерської атаки не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-