США підтримали ініціативу Польського головування в ОБСЄ щодо активізації безпекової дискусії

США підтримали ініціативу Польського головування в ОБСЄ щодо активізації безпекової дискусії

Укрінформ
Сполучені Штати підтримують ініціативу Польського головування в ОБСЄ щодо використання ОБСЄ як місця для активізації обговорення питання європейської безпеки.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

“Ми вітаємо Вашу (Діючого голови ОБСЄ, глави МЗС Польщі Збігнєва Рау – ред.) пропозицію використовувати ОБСЄ як місце для активізації дискусії з європейської безпеки. Ми розглядаємо нічим неспровоковані дії Росії щодо України як нагальний та невідкладний виклик миру та безпеці в регіоні ОБСЄ. Ми маємо бажання цього тижня продовжувати просувати дипломатію та деескалацію на основі обговорення тут і в інших місцях ", - заявив він.

Читайте також: У четвер переговори західних країн з Росією очікувано завершилися без зрушень - ЗМІ

За словами Карпентера, лише ОБСЄ дає можливість "сісти разом за один стіл, з рівним правом голосу з боку усіх 57 держав-учасниць, щоб обговорити шляхи зміцнення безпеки відповідно до основоположних принципів та зобов’язань, включаючи повагу до суверенітету та територіальної цілісності держав-учасниць, недоторканність кордонів один одного, а також незастосування сили або погрози силою".

Водночас очільник американської місії в ОБСЄ вказав на те, що при підготовці до відкритого діалогу щодо зміцнення безпеки для взаємного блага "нам треба рішуче відкидати шантаж і ніколи не допускати, щоб агресія та погрози були винагороджені".

"Ми повинні рішуче захищати, а не розмивати наші основоположні принципи та зобов’язання. Є багато тем, які ми можемо і повинні обговорювати, і ми повинні прислухатися до кожного голосу за цим столом. Ми повинні невпинно шукати ефективні рішення. Але ми ніколи не повинні підтримувати зневажання чи розмивання наших основоположних принципів. І це означає відсутність терпимості до явних чи неявних сфер впливу, жодних обмежень суверенного права націй обирати власні альянси, жодних переваг вимогам безпеки однієї держави над вимогами іншої", - наголосив Карпентер.

Читайте також: Євросоюз і США підтвердили готовність покарати Росію за агресію проти України

Як передав Укрінформ, Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні заявив, що Польське головування в ОБСЄ готове презентувати ініціативи, які спрямовані на досягнення взаєморозуміння та зменшення напруження у регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-