Кулеба: Україна й ОБСЄ одностайні – Росія має виконувати Гельсінські угоди

Кулеба: Україна й ОБСЄ одностайні – Росія має виконувати Гельсінські угоди

Укрінформ
Постійна рада ОБСЄ підтримала позицію України, що Росія замість ультиматумів на тему європейської безпеки має дотримувати принципів, зафіксованих у Гельсінському заключному акті.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками засідання Постійної Ради ОБСЄ 13 січня, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС.

Він поінформував, що на засіданні Постійної ради ОБСЄ пролунала консолідована міжнародна підтримка України в умовах військового тиску та неправомірних ультиматумів з боку РФ.

«Партнери повністю поділяють позицію України: принципи ОБСЄ, зафіксовані в Гельсінському заключному акті, є непорушними, включно з правом держав вільно обирати, частиною якої організації чи союзного договору бути. Маючи підтримку партнерів, Україна продовжує працювати над тим, щоб Російська Федерація замість ультиматумів на тему європейської безпеки почала добросовісно виконувати Гельсінський декалог», - сказав Кулеба.

Він уточнив, що йдеться про те, щоб Росія припинила агресію на сході України, деокупувала Крим, вжила реальних кроків із врегулювання решти створених нею тривалих конфліктів на просторі ОБСЄ, а саме: в Грузії та Молдові.

«У цьому ж контексті нагадую, що згідно з основоположними документами ОБСЄ Російська Федерація зобов’язалася «не розглядати будь-яку частину регіону ОБСЄ як сферу свого впливу»», - зауважив глава зовнішньополітичного відомства.

На його переконання, попри незадовільний для Росії тиждень великої дипломатії, єдиним способом для росіян підтвердити відсутність намірів вирішувати проблеми силовим шляхом є продовження дискусії в усталених форматах, зокрема в ОБСЄ.

Читайте також: Блінкен запевнив Кулебу в готовності збільшити оборонну допомогу Україні - Держдеп

Кулеба запевнив, що Україна готова до подальшої тісної співпраці із Польським головуванням задля ефективного втілення порядку денного ОБСЄ після аналізу позицій держав-учасниць за підсумками засідання Постійної ради ОБСЄ 13 січня.

Він додав, що Україна також продовжить активну роботу з партнерами над втіленням комплексного пакета стримування Російської Федерації від нової хвилі війни в Європі, який вже почав діяти.

Як повідомлялося, Заключний акт Наради з безпеки й співробітництва в Європі, підписаний главами 35 держав у столиці Фінляндії Гельсінкі у 1975 році, зокрема, закріпив політичні й територіальні підсумки Другої світової війни, в тому числі принцип непорушності кордонів, територіальну цілісність держав і невтручання у внутрішні справи іноземних держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-