Польське головування в ОБСЄ запропонує ініціативи зі зменшення напруження у Східній Європі

Польське головування в ОБСЄ запропонує ініціативи зі зменшення напруження у Східній Європі

Укрінформ
Польське головування в ОБСЄ готове презентувати ініціативи, які спрямовані на досягнення взаєморозуміння та зменшення напруження у регіоні.

Як передає власний кореспондент Укрінформ, про це заявив чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

«Польське головування у консультаціях з країнами-учасницями забезпечить, щоб ОБСЄ відігравало роль у реагуванні на існуючі безпекові виклики у Східній Європі. Ми відкриті до діалогу та готові презентувати ініціативи, які спрямовані на досягнення взаєморозуміння та зменшення напруження у регіоні ОБСЄ», - заявив він.

За його словами, наразі потрібно «вдихнути нове життя у дискусію щодо європейської безпеки»: «Давайте розпочнемо процес, який дозволить нам забезпечити дотримання Гельсінських принципів у повній відповідності з міжнародним правом».

Рау висловив переконання, що ОБСЄ – «це саме та платформа, де можна обговорити усі аспекти, пов’язані з концепцією всеохоплюючої безпеки, включаючи заходи з відновлення довіри та безпеки».

У своєму виступі чинний голова ОБСЄ вказав на те, що «в останні тижні ми стикнулися з можливістю великої військової ескалації у Східній Європі».

«Військові аналітики вказують на велике нарощування військ в регіоні. Ми недавно чули вимоги про безпекові гарантії, які стосуються важливої частини регіону ОБСЄ, та новий дискурс про сфери впливу. Усі ці аспекти потребують серйозної та міжнародної оцінки та належної реакції. Відповідь має бути надана на основі міжнародного права та принципів і зобов’язань, які взяли на себе у цій Організації усі країни-учасниці. Проблема не стосується однієї чи двох країн, а становить виклик стабільності системи безпеки у Європі, яка було створено за останні 30 років», - заявив Рау.

Читайте також: Голова ОБСЄ виступає за продовження мандата місії в Україні після 31 березня

Як повідомлялося, протягом поточного тижня відбуваються численні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що була спровокована Росією.

Зокрема, перший раунд переговорів між Росією і США відбувся в понеділок у Женеві. У Брюсселі того ж дня пройшло засідання Комісії Україна-НАТО за участю віцепрем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. 12 січня у Брюсселі відбувалася зустріч Ради Росія-НАТО.

Ввечері 12 січня ситуацію з безпеки в Європі та навколо України в рамках неформальної зустрічі у французькому місті Брест обговорили міністри оборони країн Євросоюзу, у четвер ця дискусія продовжиться за участю міністрів закордонних справ ЄС.

У четвер також відбувається обговорення поточного стану європейської безпеки в рамках Постійної ради ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-