Низка зустрічей цього тижня може запобігти новому збройному конфлікту в Європі – Столтенберг

Низка зустрічей цього тижня може запобігти новому збройному конфлікту в Європі – Столтенберг

Укрінформ
Низка дипломатичних заходів, що відбувається протягом поточного тижня в Європі, включаючи переговори між Росією і США у Женеві, зустріч Ради НАТО-Росія та обговорення європейської безпеки в рамках ОБСЄ допоможуть розпочати процес переговорів з метою запобігання новому збройному конфлікту в Європі.

Про це в понеділок під час брифінгу для преси перед засіданням Комісії НАТО-Україна, що відбувається в понеділок за участю віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання Укрінформу.

«Я вітаю ці зустрічі, але не думаю, що вони зможуть розв'язувати всі проблеми. Ми сподіваємося, що зможемо погодити шлях вперед, погодитися на проведення серії зустрічей, погодити процес. Нереалістично очікувати, що наприкінці цього тижня, коли ми завершимо всі заплановані зустрічі, всі проблеми будуть вирішені. Але я дійсно сподіваюся, що буде добра воля з обох сторін, включаючи Росію, щоб долучитися до процесу, який може дозволити запобігти новому збройному конфлікту в Європі», - сказав Столтенберг.

Водночас, за його словами, треба бути готовими до того, що Росія знову обере шлях використання збройної сили, обере конфронтацію замість співробітництва.

«Ми маємо надіслати дуже чіткий сигнал до Росії, що ми є об’єднаними, що буде висока економічна та політична ціна для Росії, якщо вони ще раз використають військову силу проти України. Ми надаємо допомогу Україні, допомагаємо їм скористатися своїм правом на самооборону. Альянс, безумовно, є дуже чітким у тому, що стосується наших зобов’язань із захисту й оборони всіх союзників по НАТО», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що поточна ситуація з військовим нарощуванням Росії навколо України лише підтверджує актуальність та важливість двоєдиного підходу НАТО до Росії, коли з одного боку Альянс проводить потужну політику стримування та оборони, а з іншого – шукає змістовного діалогу.

«Переконаний, що Рада НАТО-Росія є важливою платформою. Всі ці платформи й консультації з Росією є особливо важливими, коли напруга є високою, коли ми бачимо загрози і виклики, що ми спостерігаємо зараз… Це важливі зусилля у спробі забезпечити політичне рішення та запобігти збройному конфлікту. Ми йдемо на ці переговори із доброю волею, готові вирішувати питання, готові вислухати російські занепокоєння, скористатися для цього тими інституціями, які маємо», - сказав Генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, у грудні минулого року Росія оприлюднила проєкти двох «договорів» щодо гарантій безпеки для Росії від США і НАТО, з вимогою відмови від рішень Бухарестського саміту НАТО щодо майбутнього членства України й Грузії, непоширення НАТО на Схід та згортання активності Альянсу на територіях колишніх країн СРСР.

Тим часом Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів та використовує ці військові приготування для прямого шантажу на адресу США і НАТО. У разі відмови Заходу пристати на такі російські «пропозиції», кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи «військового та військово-технічного характеру».

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-