Офіс генпрокурора не проводить повторну спецперевірку фіналістів конкурсу до САП - джерело

Офіс генпрокурора не проводить повторну спецперевірку фіналістів конкурсу до САП - джерело

Ексклюзив
Укрінформ
Офіс генпрокурора не проводить повторну спеціальну перевірку фіналістів конкурсу до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка і Андрія Синюка, оскільки голова конкурсної комісії Катерина Коваль звернулася з відповідним проханням передчасно, без належного затвердження рейтингу кандидатів, як того вимагає порядок конкурсного відбору.

Про це у коментарі Укрінформу повідомило джерело, наближене до процесу.

“Повторна спецперевірка не проводиться. Згідно з порядком, вони (члени комісії — ред.) можуть звернутися після голосування за рейтинг кандидатів на посади. Вони не голосували, а передчасно звернулися. Звідси і вся проблематика. Проголосують — будемо проводити”, - сказав співрозмовник агентства.

Він пояснив, що згідно з п.5 ст. 28 Порядку роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, “комісія має затвердити рейтинг кандидатів, яким визначити, хто переможець конкурсу на керівника САП, а хто — на посаду заступника”.

І лише після цього конкурсна комісія має звернутися до ОГП за підтвердженням відповідності переможців майбутнім займаним посадам, тобто провести спецперевірку.

“Це прямо написано в порядку конкурсу, який вони прийняли”, - зазначило джерело.

Співрозмовник агентства додав, що наразі потрібно, аби члени комісії зібралися на засідання, на якому і затвердили відповідний рейтинг, а вже потім звернулися з проханням про спецперевірку до ОГП.

При цьому наближений до процесу співрозмовник зазначив, що ОГП буцімто не може прямо про це вказати голові комісії Катерині Коваль, оскільки члени комісії є незалежними.

У цьому зв’язку Укрінформ спробував зв’язатися з головою комісії Катериною Коваль, проте вона не відповіла на дзвінки. Агентство також надіслало їй письмове повідомлення з проханням прокоментувати ситуацію.

Варто зазначити, що під час останнього засідання конкурсної комісії, яке відбулося 24 грудня минулого року, частина членів комісії запропонувала поставити на голосування питання щодо затвердження рейтингу кандидатів, проте за це рішення тоді не знайшлося достатньої кількості голосів.

Як повідомляв Укрінформ, комісія з обрання керівників САП під час останнього засідання 24 грудня не змогла затвердити результат конкурсного відбору, оскільки частина членів комісії не підтримали проєкт такого рішення.

Голова комісії Катерина Коваль заявила, що перед початком оголошення офіційних результатів конкурсу потрібно дочекатися від Офісу генпрокурора результатів спецперевірки - люстраційної перевірки кандидатів, а також відомостей стосовно їх допуску до держтаємниці.

Варто зазначити, що така спецперевірка вже проводилася на початку конкурсу, і частина членів комісії вважають, що повторну перевірку проводити не потрібно.

21 грудня комісія за результатом конкурсу оголосила рейтинг кандидатів на посаду очільника відомства і його заступника, а також керівника п’ятого відділу. Проте офіційно, рішенням комісії, цей рейтинг затверджений не був.

Відповідно до рейтингу, серед кандидатів на посаду керівника САП детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко набрав 246 балів, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк - 229 балів.

Рейтинг на посаду керівника п'ятого відділу САП очолив Сергій Савицький з 240 балами.

Наприкінці грудня минулого року п’ятеро членів конкурсної комісії з обрання керівництва САП Роман Куйбіда, В'ячеслав Навроцький, Драго Кос, Томас Фаєрстон і Нона Цоцорія звернулися до генерального прокурора Ірини Венедіктової з листом, у якому просять допомогти розблокувати конкурс.

Обрання керівника САП було одним із пунктів домовленостей, досягнутих під час особистої зустрічі глави Української держави Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена у вересні 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-