Члени комісії з обрання керівництва САП просять Венедіктову допомогти розблокувати конкурс

Члени комісії з обрання керівництва САП просять Венедіктову допомогти розблокувати конкурс

Лист
Укрінформ
До генерального прокурора Ірини Венедіктової звернулися п’ятеро членів конкурсної комісії з обрання керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з листом, у якому просять допомогти розблокувати конкурс.

Відповідний лист, який підписали Роман Куйбіда, Вячеслав Навроцький, Драго Кос, Томас Фаєрстон і Нона Цоцорія, є у розпорядженні Укрінформу.

“Звертаємося, щоб висловити занепокоєння щодо відсутності прогресу в конкурсі щодо відбору нового керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури та інших посадових осіб САП, а також просити Вашої допомоги у розблокуванні процесу, щоб Конкурсна комісія змогла успішно завершити свою роботу в найкоротший строк”, - йдеться у листі.

Як зазначається, 21 грудня комісія завершила співбесіди з організаційних та лідерських навичок (заключний етап конкурсу) та підрахувала бали всім кандидатам.

“Це призвело до безсумнівних переможців: Олександра Клименка на посаду керівника САП, Андрія Синюка на посаду заступника керівника САП та Сергія Савицького на посаду начальника п’ятого відділу САП. Проте Комісія відмовилася (а) затвердити результати, (б) подати Вам кандидатуру О.Клименка або (в) навіть затвердити рішення, яке підтверджує простий математичний підрахунок балів кандидатів. Під час засідання 21 грудня голова комісії пані Коваль висловила різні причини, чому Комісія не може негайно затвердити результати, включно з тим, що їй необхідно спочатку проконсультуватися з Офісом генерального прокурора щодо відповідності кандидатів вимогам закон”, - вказують члени комісії.

У зверненні до генпрокурора йдеться, що 22 грудня голова комісії Катерина Коваль повідомила членів, що від імені комісії звернулася до генпрокурора з проханням надати підтвердження того, що О. Клименко та А. Синюк відповідають вимогам законів «Про очищення влади». «Про запобігання корупції» та «Про державну таємницю».

Члени комісії запевняють, що цей лист було надіслано з власної ініціативи Коваль без погодження з комісією.

“Згідно з листом, який ми отримали від одного кандидата (пана О. Клименка), деякі посадовці Офісу генерального прокурора, очевидно, помилково сприйняли лист пані Коваль як нібито інформацію про рішення комісії провести нову спеціальну перевірку кандидатів. Це не так – комісія вже має результати необхідних спеціальних перевірок усіх кандидатів-переможців і має їх вже протягом кількох місяців. Хоча Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) дало чітку відповідь про відсутність правових підстав для проведення додаткових повторних перевірок, листа НАЗК, очевидно, виявилося недостатньою для деяких членів, і 24 грудня Комісія знову не завершила свою роботу”, - йдеться в листі.

Автори вказують, що така ситуація не є наслідком суперечок між іноземними та українськими членами Комісії. Це також не результат спору між членами комісії, визначеними Верховною Радою, і тими, які визначені Радою прокурорів.

“Навпаки, члени обох груп підтримали пропозиції, які дозволили б засвідчити результати. Наприклад, 24 грудня член комісії, визначений парламентом, пан Б. Романюк вніс компромісний проєкт рішення, яке дозволило б негайно затвердити результати. Хоча цю пропозицію підтримали всі члени комісії, визначені Радою прокуратури, і чотири члени комісії, визначені парламентом, вона все одно не пройшла. Як зазначалося, глухий кут, схоже, є результатом помилкового переконання деяких членів Комісії, що тепер потрібні додаткові перевірки кандидатів-переможців”, - наголосили члени конкурсної комісії.

“Ми віримо, що чітка заява від Вас про те, що всі кандидати-переможці пройшли перевірку та відповідають всім застосовним вимогам законодавства, а також що українське законодавство не вимагає додаткових спеціальних перевірок, буде достатньо, щоб переконати всіх членів Комісії затвердити результати та схвалити подання до Вас. Ми вважаємо, що така заява нарешті дозволить Комісії успішно завершити свою роботу, але без такої заяви процес може затягнутися”, - резюмували автори листа.

Як повідомляв Укрінформ, 21 грудня Комісія з обрання керівництва САП за результатом конкурсу оголосила рейтинг кандидатів на посаду очільника відомства і його заступника, а також керівника п’ятого відділу.

Відповідно до рейтингу, серед кандидатів на посаду керівника САП детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко набрав 246 балів, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк - 229 балів.

Рейтинг на посаду керівника 5-го відділу САП очолив Сергій Савицький з 240 балами.

Водночас члени комісії не змогли офіційно затвердити цей результат і оголосити переможців, оскільки п'ятеро з них не дали за це свої голоси.

Голова комісії Катерина Коваль заявила, що перед початком оголошення офіційних результатів конкурсу потрібно дочекатися від Офісу генпрокурора результатів люстраційної перевірки кандидатів, а також відомостей стосовно їх допуску до держтаємниці.

Під час засідання 24 грудня комісія повторно не змогла затвердити результати конкурсного відбору.

У коментарі Укрінформу фіналіст конкурсу, детектив НАБУ Олександр Клименко повідомив, що Офіс генерального прокурора хоче повторної спецперевірки кандидатів на керівні посади у САП. Водночас Національне агентство з питань запобігання і протидії корупції вважає, що правових підстав для цього немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-