Україна має право на самозахист та не несе РФ жодної загрози – Столтенберг

Україна має право на самозахист та не несе РФ жодної загрози – Столтенберг

Укрінформ
Україна, як суверенна держава, має право на захист від зовнішньої агресії, і не несе жодних загроз для Росії, єдиним викликом для якої залишається саме існування демократичної стабільної України.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками віртуальної зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу, єдиним питанням якої була ситуація навколо України, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання Укрінформу.

«Україна є суверенною незалежною державою, і вона має право захищати себе. Це право передбачено Хартією ООН. Тож, коли Україна відчуває загрозу – всі розуміють, чому вона нарощує зусилля, щоб бути спроможною себе захистити. Союзники по НАТО надають підтримку Україні, щоб вона могла скористатися цим правом на самозахист», - наголосив Єнс Столтенберг.

Він підкреслив, що саме з цієї причини НАТО надає Україні не лише підтримку її суверенітету та територіальної цілісності, але також практичну допомогу з модернізації Збройних сил, у тренуванні військ, у розвитку спроможностей, у переданні певного оборонного обладнання від окремих країн-членів. За словами керівника НАТО, Україна не є членом Альянсу, але вона є його шанованим та близьким партнером, який відчуває загрозу від Росії, яка вже окупує частину її території та продовжує дестабілізувати регіон Донбасу на сході.

«Одне із послань під час зустрічі сьогодні було в тому, що необхідно надавати допомогу Україні, різними шляхами. Вся ідея того, що Україна представляє будь-яку загрозу для Росії, перевертає речі з ніг на голову. Україна не несе загрози для Росії. Єдиним викликом для Росії є демократична й стабільна Україна. НАТО буде продовжувати надавати підтримку цьому партнеру та незалежній державі, безумовно, усвідомлюючи, що Україна є партнером, а не союзником по Альянсу», - сказав Столтенберг.

Як вже повідомлялося, Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум із вимогою гарантувати непоширення НАТО на Схід та відмову країн Альянсу, включаючи США, від власної політики безпеки. У разі відмови Заходу пристати на такі російські «пропозиції», кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи «військового та військово-технічного характеру».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-