НАТО вважає реальним ризик нового наступу Росії на Україну

НАТО вважає реальним ризик нового наступу Росії на Україну

Укрінформ
НАТО надає першочергового значення пошуку дипломатичних шляхів для деескалації напруги навколо України у зв’язку із концентрацією російських військ на її кордонах, але вважає ймовірність нового конфлікту реальною та готує заходи на випадок, якщо дипломатія зазнає невдачі.

Про це сьогодні у Брюсселі, за підсумками віртуальної зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу, єдиним питанням якої була ситуація навколо України, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Союзники розглянули російське неспровоковане та невиправдане військове нарощування в Україні та навколо неї, та його вплив на європейську безпеку. Ми жалкуємо, що, попри заклики міжнародного співтовариства, вже протягом багатьох тижнів Росія не здійснює кроки до деескалації. Російське військове нарощування триває, із десятками тисяч бойових військ та важких спроможностей, у супроводі риторики загроз та на тлі минулих дій з використання сили проти сусідів. Ризик конфлікту є реальним. Агресивні дії Росії серйозно підривають безпековий порядок в Європі», - наголосив керівник Альянсу.

Він нагадав, що НАТО залишається вірним двоєдиному підходу до Росії, де потужна політика стримування та оборони йде поряд зі змістовним діалогом, який є особливо важливим, коли напруга зростає.

За його словами, є позитивні сигнали, що Росія візьме участь у Раді НАТО-Росія наступної середи, і ця зустріч буде повністю сфокусована на ситуації в Україні та навколо неї, а також на наслідках для європейської безпеки. Він привітав також дипломатичну активність щодо цього питання, зокрема, переговори між США і Росією, що відбудуться в понеділок у Женеві, а також переговори в рамках ОБСЄ, що заплановані на наступний четвер. Ці заходи нададуть Росії можливість продемонструвати, що вона серйозно ставиться до діалогу та до дипломатії.

Столтенберг наголосив, що такий діалог має ґрунтуватися на ключових принципах європейської безпеки, враховувати довгострокові занепокоєння союзників щодо дій Росії та відбуватися за консультацій з Україною. Водночас НАТО проводить тісні консультації з іншими ключовими партнерами, такими як Грузія, Молдова, Фінляндія та Швеція, а також з Європейським Союзом.

«НАТО вступає в діалог з Росією з позицій доброї волі. Але ми також маємо бути готовими до ймовірності, що дипломатія зазнає невдачі. Сьогодні міністри підкреслили, що будь-яка подальша агресія проти України матиме великі наслідки та потягне високу ціну для Росії. Союзники продовжують стояти поряд з Україною. Ми повною мірою підтримуємо її суверенітет та територіальну цілісність, і надаємо політичну і практичну допомогу», - наголосив генеральний секретар Альянсу.

Столтенберг нагадав, що в понеділок, 10 січня, під його головуванням відбудеться засідання Комісії НАТО-Україна за участі міністр закордонних справ України Дмитра Кулеби, з метою обміну інформацією щодо розвитку ситуації.

«Всі країни, незалежно від розміру, або від того, хто є їхнім сусідом, мають фундаментальне право приймати рішення щодо власного шляху або щодо союзів, до яких прагнуть. Це було фундаментальним принципом європейської безпеки протягом десятиліть, і Росія брала на себе зобов’язання їх дотримуватися», - підкреслив керівник НАТО.

Він зауважив, що сьогодні союзники по НАТО чітко заявили, що Альянс завжди буде готовим до захисту й оборони своїх країн-членів. НАТО залишається унікальною платформою для взаємодії між Європою та Північною Америкою у питаннях безпеки, захисту людей та базових цінностей.

Як вже повідомлялося, Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум із вимогою гарантувати непоширення НАТО на Схід та відмову країн Альянсу, включаючи США, від власної політики безпеки. У разі відмови Заходу пристати на такі російські «пропозиції», кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи «військового та військово-технічного характеру».

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-