Реакція світу на агресію Росії може стати «китайським попередженням» щодо Тайваню – Маркарова

Реакція світу на агресію Росії може стати «китайським попередженням» щодо Тайваню – Маркарова

Укрінформ
Україна вважає хибною точку зору деяких американських експертів, що США слід поставити ситуацію щодо агресивних дій Росії проти України на паузу і зосередитися на викликах з боку Китаю.

Як передає Укрінформ, про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в інтерв’ю виданню «Лівий берег».

«Ми інколи чуємо, як окремі американські експерти (дехто з них існує не без допомоги нашого північного сусіда) кажуть про те, що потрібно поставити історію з Росією на паузу і взятися за Китай. Ми вважаємо таку точку зору хибною – якщо демократичний світ хоче демотивувати Китай від поганих дій у майбутньому, він має сьогодні відреагувати на агресивні дії Росії проти України», - сказала Маркарова.

Коментуючи припущення, що згода Вашингтона на діалог з Росією зумовлена насамперед викликами для США з боку Китаю, посол зауважила, що «таких лінійних рішень у геополітиці не існує».

«Крім того, неможливо домовлятися з державами, які не дуже передбачувані. Наша позиція дуже чітка: боротьба, яку веде Україна, – це боротьба за демократію. На нас напали саме тому, що ми вибрали для себе демократичний, євроатлантичний шлях. Росія та Китай – це все-таки автократичні держави. Не можна вирішити проблему з однією автократичною країною, домовившись з іншою автократією», - переконана дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, японська агенція Kyodo оприлюднила інформацію про спільний план дій Японії та Сполучених Штатів на випадок розв’язання Китаєм війни у Тайвані.

Напруга між Тайванем та Китаєм суттєво зросла за останні місяці на тлі посилення військового тиску з боку Пекіна, зокрема присутності китайських військових літаків у регіоні. У Пекіні заявляли, що за необхідності Тайвань буде захоплено силовим шляхом, оскільки Китай вважає острів своєю суверенною територією. Натомість Тайвань наголошує на тому, що країна буде обороняти свою незалежність та демократичний устрій.

Раніше ексміністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що на багатьох світових закритих експертних майданчиках обговорюється тема: якщо Китай у найближчій перспективі спробує встановити контроль над Тайванем, то для Путіна відкривається шанс намагатися отримати контроль над частиною території України, яку вони називають «Новоросією».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-