Виконання вимог Росії стало б найбільшим приниженням США і НАТО – Кулеба

Виконання вимог Росії стало б найбільшим приниженням США і НАТО – Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що США чи НАТО не погодяться з вимогою Росії зупинити розширення на схід, бо це було б найбільшим приниженням з моменту заснування Альянсу.

Як передає Укрінформ, таку думку Кулеба висловив в інтерв’ю «РБК-Україна».

«Я не вірю в те, що США чи НАТО погодяться з вимогою Росії зупинити розширення на схід чи відкотяться з країн Центральної Європи, як вимагає Росія. Там же не лише вимога, щоб НАТО не розширювалось, там же є вимога припинити військову присутність НАТО – в країнах-членах НАТО. Я в це не вірю, бо пристати на таку вимогу в будь-якій формі – це було б найбільшим приниженням США і НАТО в історії з моменту заснування Альянсу», - сказав глава української дипломатії.

Коментуючи поведінку Росії, він зауважив, що у дипломатії є термін madman strategy, стратегія безумця. Вона полягає в тому, щоб демонструвати партнеру, що ти просто скажений, готовий на будь-що, непередбачуваний, і тому до тебе треба підходити з особливою поступливістю і лагідністю.

Глава української дипломатії нагадав, що Карибська криза зародилася саме з такої стратегії Хрущова, і «ми знаємо, чим вона закінчилася».

«Але я би зараз не заглиблювався в мотивацію Росії, тому що ми не можемо насправді залізти їм в мозок і достеменно побачити там детальний план дій. У них цілком може й не бути плану, до речі. Хаотичні дії: а давайте спробуємо оце, а побачимо, що вийде. У них все одно репутація «поганих хлопців», втрачати їм в цьому плані особливо нічого… Це таке тестування, провокування Заходу, це їхня гра», - зауважив міністр.

Водночас він підкреслив, що ми маємо менше думати про мотивацію Росії і більше дбати про свої дії і про скоординованість дій наших партнерів з Україною.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС РФ 17 грудня опублікувало проєкт договору про так звані «гарантії безпеки», яких Путін вимагає від НАТО, і які Москва передала Вашингтону. В одному з пунктів РФ пропонує країнам Альянсу взяти на себе зобов'язання, що «виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав».

Крім того, Росія запропонувала США відмовитися «від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-