Москва опублікувала вимоги «гарантій безпеки» до НАТО і США

Москва опублікувала вимоги «гарантій безпеки» до НАТО і США

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Росії офіційно опублікувало проєкти договорів між РФ та США, а також з НАТО про «гарантії безпеки», однією з яких є вимога про невступ України до Альянсу.

Як передає Укрінформ, відповідні проєкти договорів зі США та НАТО розміщені на сайті відомства.

Зокрема, у статті 4 договору зі США йдеться про те, що Штати повинні ухвалити «зобов'язання виключити подальше розширення Організації Північноатлантичного договору у східному напрямку, відмовитися від прийому в альянс держав, які раніше входили до Союзу Радянських Соціалістичних Республік».

Також Росія вимагає від США не «створювати військові бази на території держав, які раніше входили до Союзу Радянських Соціалістичних Республік і не є членами Організації Північноатлантичного договору, використовувати їх інфраструктуру для ведення будь-якої військової діяльності, а також розвивати з ними двостороннє військове співробітництво».

В інших пунктах проєкту договору викладено також вимоги не розгортати ракети середньої та меншої дальності в районах, звідки вони можуть вражати територію РФ і США; утриматися від присутності бойових кораблів і польотів важких бомбардувальників у районах, звідки вони можуть вражати цілі на території іншої сторони, та інші.

Відповідно, у проєкті угоди з НАТО учасники повинні підтвердити, що «не розглядають одне одного як противників»; не розміщують свої збройні сили та озброєння на території всіх інших держав Європи на додаток до сил, розміщених на цій території станом на 27 травня 1997 року; виключити розгортання ракет середньої та меншої дальності наземного базування в районах, з яких вони здатні вражати цілі на території інших учасників тощо.

Уточнюється, що будь-який учасник угоди може вийти з неї, надіславши депозитарію відповідне повідомлення.

Дія договору припиниться для такого учасника через 30 днів після отримання депозитарієм повідомлення.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент України Володимир Зеленський назвав дивним прохання Росії про гарантії відмови Києва від членства в НАТО, з огляду на порушення російською стороною своїх же обіцянок.

У свою чергу президент США Джо Байден на переговорах з Володимиром Путіним відкинув вимогу про гарантії невступу України до Альянсу.

У НАТО також заявляють, що у Росії немає права голосу щодо членства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-