ОПОРА закликає Раду не повертатися до старої виборчої системи

ОПОРА закликає Раду не повертатися до старої виборчої системи

Заява
Укрінформ
Громадянська мережа ОПОРА закликає Верховну Раду не голосувати за законопроєкт про відтермінування до 2027 року запровадження пропорційної виборчої системи.

Про це йдеться в заяві організації, повідомляє Укрінформ. 

“Громадянська мережа ОПОРА наполегливо закликає Верховну Раду України та правлячу коаліцію не підтримувати останньої ініціативи групи народних депутатів України про відмову від пропорційної виборчої системи з відкритими списками та інших досягнень виборчої реформи останніх років”, - ідеться в документі.

В ОПОРІ наголосили, що в разі підтримки законопроєкту парламентом виборчий процес відбуватиметься на основі застарілих процедур, неефективної і корумпованої виборчої системи, що унеможливлює розвиток політичних партій, внутрішньопартійної демократії та персоніфікованого голосування виборців.

Як зазначається, зареєстрований 17 грудня народними депутатами з групи “За майбутнє” проєкт закону №6444 “Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо відновлення змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів України” передбачає, що положення Виборчого кодексу про вибори народних депутатів застосовуються лише з 2027 року, а чергові вибори до ВР у 2023 році будуть проведені за старим законом.

“Таким чином, за задумом групи депутатів-мажоритарників, наступні парламентські вибори повинні відбутися за чинною паралельною виборчою системою, коли половину складу Ради обирають за пропорційною системою із закритими партійними списками, а інша половина формується за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в одномандатних округах. При цьому автори проєкту не пропонують жодних інших положень, крім скасування пропорційної виборчої системи з відкритими списками, лише наполягаючи на відновленні чинності старого, дискредитованого практикою Закону України “Про вибори народних депутатів України”, - підкреслили в ОПОРІ.

У заяві наголошується, що у разі ухвалення законопроєкту будуть ліквідовані досягнення виборчої реформи 2019-2020 рр., українське суспільство та міжнародні партнери отримують чіткий сигнал про непослідовність держави на шляху приведення виборчого законодавства у відповідність із демократичними стандартами, відсутність політичної волі реформувати виборчу систему та політичні партії, а наступні чергові вибори будуть проведені не лише за старою виборчою системою, а й на основі морально застарілих процедур.

В ОПОРІ також заявили, що в держави достатньо часу і ресурсів для проведення чергових виборів до ВР на основі пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

Як повідомлялося, група парламентаріїв з депутатської групи «Партія «За майбутнє» зареєстрували законопроєкт, яким пропонується відновити проведення виборів за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою до 2027 року.  

Раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що тема повернення до змішаної (пропорційно-мажоритарної) виборчої системи активізується з кожним днем. На його думку, таку ініціативу підтримало б понад 300 народних депутатів.

В Україні 1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, який, зокрема, передбачає, що вибори народних депутатів відбуваються за пропорційною виборчою системою із відкритими списками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-