НАТО має відреагувати на військову інтеграцію Росії та Білорусі - президент Литви

НАТО має відреагувати на військову інтеграцію Росії та Білорусі - президент Литви

Укрінформ
Військова інтеграція Російської Федерації та Білорусі, яка змінює безпекову ситуацію в регіоні, повинна отримати широку реакцію на регіональному рівні від Північноатлантичного Альянсу.

Як передає Укрінформ, про це заявив Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа на пресконференції в рамках зустрічі з президентами України та Польщі Володимиром Зеленським та Анджеєм Дудою у Гуті.

«Ми ще раз повинні підкреслити, що військова інтеграція Росії і Білорусі – це вже фактор, який відбувається довгий час, і ми повинні на це відреагувати як НАТО, тому що це змінює безпекову ситуацію для балтійських країн», - сказав він.

Президент Литви пояснив, що накопичення ста тисяч російських військ біля кордонів України, російські кібератаки та пропаганда «означають, що змінюється баланс у регіоні», і "повинна бути реакція від іншої сторони – це стосується НАТО та Європейського Союзу».

Науседа додав, що така ситуація не стосується виключно безпеки України чи безпеки балтійських країн.

«Ми бачимо, наскільки це взаємопов’язано, щоб ми обговорювали не лише окремо польську, окремо українську чи литовську ситуацію, а щоб це було обговорення безпеки регіональної, і це має бути широка реакція на регіональному рівні», - підкреслив він.

Усі спроби Російської Федерації окреслити нову «червону лінію» в Європі матимуть для неї тяжкі наслідки, наголосив президент Литови. «У нас дуже простий і чіткий сигнал: наслідки будуть дуже важкі для Росії. Всі спроби намалювати нову червону лінію будуть неприйнятними в ХХІ столітті в Європі», - сказав він.

Глава Литви запевнив, що спільною заявою з президентами України та Польщі «ми ще раз висловили підтримку Україні і її членству в ЄС та в НАТО».

«Литва послідовно підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів, і ми готові разом працювати у боротьбі з наслідками агресії проти України і в допомозі Україні зі вступом до НАТО», - резюмував Науседа.

Як повідомляв Укрінформ, саміт Люблінського трикутника за участі президентів України, Польщі та Литви проходить в резиденції глави Української держави “Синьогора” в селі Гута, що на Івано-Франківщині.

Люблінський трикутник - платформа для тристоронньої співпраці між Литовською Республікою, Республікою Польща та Україною, спрямована на поглиблення регіонального співробітництва у безпековій, економічній та соціально-гуманітарній сферах.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-