Україна в ОБСЄ: Росія створює проблему, а потім вимагає поступок для її вирішення

Україна в ОБСЄ: Росія створює проблему, а потім вимагає поступок для її вирішення

Укрінформ
На міжнародній арені Росія спочатку створює проблему, а потім для її вирішення висуває ультиматум з вимогою поступок - саме такий підхід Москва застосовує в нинішній ескалації.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Спочатку Росія окупувала Крим та Донбас, це триває вже майже 8 років. Потім вона підіймає ставки та погрожує ще смертоноснішим вторгненням. І зрештою - вимагає безпекових гарантій для себе. Саме так виглядають російські блефування та ультиматуми. Росія створює проблему, а потім закликає інших обговорити поступки, щоб її вирішити", - заявив Цимбалюк.

Дипломат привернув увагу іноземних делегацій до заяви глави МЗС України Дмитра Кулеби, який зазначив, що гарантії нейтралітету України чи будь-якої іншої країни в регіоні "жодним чином не втамовують апетити Путіна, а навпаки - вони їх ще більше розпалюють". Адже позаблоковість не зупинила Москву від нападу на Україну у 2014 році, і тому "складно уявити, як вона могла б зупинити його зараз".

"Але якщо російська сторона серйозно ставиться до європейської безпеки, то з Москвою потрібно говорити про реституцію, компенсацію, реабілітацію та гарантії неповторення агресії в регіоні", - заявив очільник української місії в ОБСЄ.

При цьому він зауважив, що Росія не готова до такої дискусії, а радше навпаки - "відведення російських військ не спостерігається, а войовнича риторика з погрозами знищити Україну триває".

Цимбалюк також нагадав делегаціям країн ОБСЄ: Путін ухилився від відповіді на запитання, чи буде Росія нападати на Україну, лицемірно заявивши про "мирну політику" РФ. Водночас начальник генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов вкотре вказав на готовність Росії "припиняти будь-які військові провокації України" в ОРДЛО.

"Дозвольте мені ще раз заявити дуже чітко: Україна не планує жодного наступу в регіоні й залишається відданою мирному врегулюванню російсько-українського конфлікту", - підсумував український дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-