Штати ввели санкції проти ексголови КСУ Тупицького

Штати ввели санкції проти ексголови КСУ Тупицького

Укрінформ
Сполучені Штати оголосили про запровадження санкцій проти колишнього голови Конституційного суду України Олександра Тупицького.

Про це йдеться в оприлюдненому у четвер офіційному повідомленні Державного департаменту США, передає Укрінформ.

У документі зазначається, що Олександр Тупицький включений до санкційного списку за «значні корупційні дії, зокрема отримання грошового хабаря під час роботи в українській судовій системі».

Крім того, санкції запроваджені проти його дружини, Ольги Тупицької, зазначили в зовнішньополітичному відомстві США.

Держдеп також оголосив про санкції щодо ряду колишніх та чинних чиновників, причетних до масштабної корупції в Колумбії, Гватемалі, Нікарагуа, Ель-Сальвадорі, Ліберії, Анголі. У відомстві приурочили оголошення нових санкцій до Міжнародного дня боротьби з корупцією.

У цьому зв’язку в Державному департаменті США також повідомили про запровадження посади координатора в питаннях боротьби з глобальною корупцією, який зосереджуватиметься на зусиллях Держдепу й USAID на цьому напрямі.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Міністерство фінансів США також оголосило санкції проти колишнього високопоставленого українського чиновника Андрія Портнова через його спроби вплинути на рішення судової влади в Україні, у тому числі КСУ.

27 березня Президент України Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ. Зеленський зазначив, що це зроблено за результатами аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО.

Звільнені судді оскаржили указ Президента у Верховному Суді.

14 липня 2021 року Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ Президента від 27 березня, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею КС.

Офіс Президента оскаржив це рішення до Великої палати Верховного Суду. Остаточного рішення у цій справі поки що немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-