Країни НАТО не підтримують гарантії для РФ, що Україна не вступить до Альянсу - МЗС

Країни НАТО не підтримують гарантії для РФ, що Україна не вступить до Альянсу - МЗС

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виключив можливість гарантування Росії того, що Україна не вступить у НАТО після переговорів з колегами з Альянсу.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV.

Міністр зазначив, що перебуваючи у Швеції на міністерській зустрічі в ОБСЄ 2 грудня, він почав працювати з колегами, аби нівелювати аргумент щодо того, щоб гарантувати Росії, що Україна не вступить в НАТО.

“І ви знаєте, ніхто з тих, з ким я розмовляв - я безумовно не охопив там одразу всі держави-члени Європейського Союзу - але ніхто, з тих з ким я розмовляв, не підтримали цю історію”, - сказав він.

Кулеба додав, що один колега, представник впливової держави-члена НАТО, заявив, що прийняти подібну вимогу є нонсенсом.

“Тому я виключаю, що зараз подібна якась угода буде досягнена. Тільки український народ буде вирішувати, куди та як буде рухатися Україна”, - підкреслив міністр.

Читайте також: Путін хоче гарантій від НАТО, що Україна не вступить до Альянсу

Глава української дипломатії нагадав, що Росія напала на Україну у 2014 році, коли наша держава офіційно була позаблоковою. Також Кулеба навів приклад, що в 1994 році Молдова проголосила нейтралітет, сподіваючись, що це допоможе їй врегулювати придністровську проблему. “При всій симпатії до молдавських колег, але нічим нейтралітет їм не допоміг у врегулюванні конфліктів”, - наголосив глава МЗС.

“Усі розуміють, що нинішня Росія не шукає безпеки. Вона шукає хаосу, породженого конфліктом, тому що в цьому хаосі вона може відтяпати додаткові переваги для себе”, - акцентував Кулеба.

Читайте також: США не прийматимуть жодних «червоних ліній» Кремля щодо НАТО – Білий дім

Як повідомляв Укрінформ, 1 грудня Росія запропонувала розпочати предметні переговори про досягнення юридичних гарантій нерозширення НАТО на схід.

6 грудня багаторічний очільник Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер висловив думку, що за доцільне «запропонувати Україні трохи орієнтуватися на фінів у довгостроковій перспективі». Фінляндія є членом ЄС, але не членом НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-