Точицький: Україна і Польща активно розвиватимуть Люблінський трикутник

Точицький: Україна і Польща активно розвиватимуть Люблінський трикутник

Укрінформ
Україна і Польща демонструють високий рівень стратегічного партнерства. Київ і Варшава планують активно розвивати Люблінський трикутник (Україна, Польща, Литва – ред.).

Про це під час спільної пресконференції із заступником глави МЗС Польщі Марціном Пшидачем у Варшаві заявив заступник міністра закордонних України Микола Точицький, передає власний кореспондент Укрінформу.

Як підкреслив заступник глави МЗС України, між Україною і Польщею які є стратегічними партнерами, зараз існує дуже інтенсивний політичний діалог: від директорів департаментів (міністерств -ред.) до Президентів.

Він нагадав, що у травні цього року Президенти Володимир Зеленський і Анджей Дуда підписали декларацію про європейські перспективи України.

Український дипломат зауважив, що Польща є найбільшим торговельним партнером України (в Європі – ред.).

“Це свідчить про те, що це не лише добросусідство, але і вигода для наших народів. У політиці дуже важливо усе підтверджувати в економічному плані. Люди мають бачити, що йдеться не лише про декларації, але й реальні справи”,- підкреслив Точицький.

Він подякував Польщі за підтримку України у політичній сфері, інфраструктурній співпраці, співробітництві щодо боротьби з кіберзагрозами і дезінформацією.

Заступник глави МЗС України також підкреслив, що Київ у безпековому плані покладає великі надії на Польське головуванні в ОБСЄ в 2022 році.

За словами Точицького, під час політичних консультацій у Варшаві сторони обговорили широке коло питань, зокрема і складну історію.

“Ми домовилися про тісну співпрацю у подоланні цих складних питань”,- зауважив український дипломат.

Точицький зазначив, що разом із Пшидачем як двоє національних координаторів, вони розвиватимуть Люблінський трикутник.

“Це інституція покликана не лише для поглиблення нашої співпраці, але і для реагування на всі сучасні виклики - від кібербезпеки до міграційних проблем”,- констатував заступник міністра закордонних справ України.

Точицький також подякував польським партнерам за допомогу Україні, зокрема в інформуванні західних колег щодо ситуації навколо України.

“Ми розраховуємо на будь-яку допомогу Польщі у випадку ескалації на сході країни”,- зазначив Точицький, додаючи, що рівень такої можливості “доволі високий”.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України працює над проведенням у грудні у Варшаві засідання міжпарламентської асамблеї Люблінського трикутника.

27 листопада національні молодіжні ради України, Литви та Польщі підписали меморандум про співпрацю, який засвідчує створення Молодіжного Люблінського трикутника.

Люблінський трикутник — тристороння платформа для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною, метою якого зокрема є зміцнення діалогу між країнами, підтримка інтеграції України в Європейський Союз та НАТО і спільна протидія російській агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-