Для запуску закону про олігархів потрібні ще два підзаконні акти — Малюська

Для запуску закону про олігархів потрібні ще два підзаконні акти — Малюська

Укрінформ
Для повноцінного функціонування закону про олігархів необхідно ухвалити два підзаконні акти - затвердити критерії перевірки доброчесності набувача медіа та положення про реєстр олігархів.

Про це сказав міністр юстиції Денис Малюська на Міжнародному форумі з питань клептократії та незаконних фінансових потоків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ключові ідеї - це імплементація закону про олігархів. Для цього потрібно затвердити критерії перевірки доброчесності набувача медіа та положення про реєстр олігархів, яке має розробити Рада нацбезпеки та оборони. І вести такий реєстр олігархів також буде апарат РНБО. Власне, лише два підзаконні акти потрібно прийняти, впровадити з тим, щоб закон повноцінно почав функціонувати з травня. Це є частиною нашого плану заходів”, - сказав Малюська.

За його словами, затвердженим урядом планом передбачається також іще 19 заходів, які "покладуть край домінуванню олігархів у сфері економіки, політики".

У цьому зв'язку міністр згадав про необхідність посилення Антимонопольного комітету. Йдеться, зокрема, про посилення його регуляторних повноважень, підвищення зарплат працівників, прозорість прийняття рішень. "Це два законопроєкти, які перебувають у парламенті, які ... відсотків на 80 відображають те, що потрібно зробити у сфері антимонопольного регулювання і посилення спроможності регулятора”, - зауважив міністр.

Він додав, що перші результати дії закону про олігархів будуть помітні у травні 2022 року, “коли перші олігархи будуть включені в реєстр олігархів”.

“Ми навіть уже зараз бачимо результат, тому що окремі олігархи вже починають якимось чином пробувати вдати, що вони добровільно позбавляються монопольного становища чи позбавляються медіа... Але цей закон вже істотно змінив політичний ландшафт країни. Радикально змінив. І чи не вперше за всю історію ми бачимо системну роботу щодо зменшення впливу олігархів і зловживання впливом у виконанні олігархів у державі”, - підкреслив Малюська.

Як повідомляв Укрінформ, 5 листопада Президент Володимир Зеленський підписав закон “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

24 листопада Кабінет Міністрів затвердив План заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом особами, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархами).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-