Протидія агресії РФ: Україна заручилася підтримкою Латвії та Естонії

Протидія агресії РФ: Україна заручилася підтримкою Латвії та Естонії

Укрінформ
Міністри закордонних справ України й Естонії Дмитро Кулеба і Єва-Марія Лійметс домовилися про спільну протидію агресії з боку РФ.

Зустріч глав МЗС відбулася під час проведення у Ризі Північноатлантичної ради НАТО, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

Як зазначається, Кулеба детально поінформував естонську колегу про ситуацію на тимчасово окупованих територіях та вздовж кордону України на тлі посилення російської військової присутності.

"Глави зовнішньополітичних відомств домовилися про спільну протидію агресивним діям Росії проти України та Балто-Чорноморського регіону", - сказано у повідомленні МЗС України.

Крім того, Україна заручилася подальшою підтримкою Естонії на двосторонньому та багатосторонньому рівнях в межах НАТО щодо мобілізації міжнародного тиску з метою стримування РФ від ескалації конфлікту та відновлення територіальної цілісності нашої держави.

Кулеба подякував естонській стороні за комплексну гуманітарну, фінансову та технічну підтримку України.

Своєю чергою Лійметс запевнила українського колегу у готовності Естонії надалі підтримувати інтеграцію України до ЄС та НАТО.

Співрозмовники також обговорили перспективи подальшої двосторонньої співпраці, зокрема в оборонній сфері та протидії гібридним загрозам.

Також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час зустрічей зі спікеркою Саейму Латвії Інарою Мурніеце та міністром закордонних справ Латвії Едгарсом Рінкевичсом у Ризі заручився підтримкою у стримуванні Росії від нової хвилі агресії проти України.

Міністр детально поінформував латвійську сторону про безпекову ситуацію на тимчасово окупованих територіях та вздовж державного кордону України у контексті загрози нової хвилі російської агресії проти нашої держави.

«Глава зовнішньополітичного відомства Латвії запевнив українського колегу в подальшій підтримці Латвією інтеграції України в ЄС і НАТО та у готовності Риги надавати практичну підтримку Україні у протидії російській агресії та стримуванні Москви від подальших військових авантюр», - поінформували в МЗС.

Глава української дипломатії висловив вдячність Латвії за тверду підтримку суверенітету, територіальної цілісності та євроатлантичних прагнень України. Він окремо подякував латвійській стороні за сприяння у лікуванні поранених українських військовослужбовців та надання допомоги українцям, які постраждали від наслідків російської агресії.

Міністри обговорили практичне наповнення комплексного пакету стримування Росії від подальших агресивних дій.

Кулеба також провів окрему зустріч зі спікеркою Саейму Латвії Інарою Мурніеце. Сторони обговорили подальший розвиток дружніх відносин України та Латвії.

«Співрозмовники домовилися активно розвивати міжпарламентську дипломатію. Дмитро Кулеба окремо висловив вдячність за створення у Саеймі Латвії групи підтримки Кримської платформи та висловив упевненість у подальшій активній участі Латвії в успішному розвитку цього формату взаємодії», - повідомили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Глава МЗС України окремо подякував за рішення Парламенту Латвії визнати депортацію кримськотатарського народу геноцидом. Латвія стала першою країною у світі, яка ухвалила таке рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-