Столтенберг: НАТО збільшило військову присутність у Чорному морі – і це не межа

Столтенберг: НАТО збільшило військову присутність у Чорному морі – і це не межа

Укрінформ
Регіон Чорного моря має для НАТО велику стратегічну вагу, тож, виходячи з агресивної поведінки та риторики Росії у цьому регіоні, Північноатлантичний Альянс має всі підстави зберігати пильність та нарощувати власну військову присутність.

Про це сьогодні у Ризі під час пресконференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу заявив Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання Укрінформу.

«НАТО збільшило свою військову присутність у регіоні Чорного моря на суходолі, в морі та в повітрі. Ми зробили це як частину значного посилення нашого Альянсу, яке відбувалося з 2014 року, і ми продовжуємо оцінювати та аналізувати заходи в рамках подальшого уточнення наших позицій у цьому регіоні, який має велику стратегічну важливість для НАТО», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що така стратегічна вага Чорного моря для НАТО є очевидною, адже три країни НАТО (Болгарія, Румунія і Туреччина – ред.), а також два близькі партнери НАТО, - Україна і Грузія, - є прибережними чорноморськими країнами.

«Саме у цьому регіоні ми бачимо незвичайну концентрацію російських сил. Ми бачимо, що Росія є відповідальною за підривні дії, вона продовжує агресивні дії, включаючи кібернетичні та гібридні акти агресії проти України. Росія підтримує агресивну риторику проти цієї суверенної та незалежної держави, яка є близьким партнером для НАТО. Тож все це є приводом для Альянсу, зберігати пильність, бути присутнім (в регіоні), бути активним та аналізувати, які ще дії є необхідними», - зауважив Столтенберг.

Він нагадав, що вже завтра проведе зустріч з міністрами закордонних справ України і Грузії, і це також буде знаком солідарності союзників по Альянсу з двома близькими партнерами у цьому регіоні Чорного моря.

Як повідомлялося, з 30 листопада по 1 грудня у Ризі відбувається зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

Генеральний секретар НАТО запросив до участі у зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Ризі керівників зовнішньополітичних відомств України та Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-