Агресія Росії проти України: Кулеба назвав найгірший сценарій

Агресія Росії проти України: Кулеба назвав найгірший сценарій

Укрінформ
Росія може спробувати підірвати архітектуру безпеки в Європі, що склалася після Холодної війни, та силою перекреслити кордони знову, як це вона вже робила у 2008 році в Грузії і в 2014 році у Криму та на сході України.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу для іноземних ЗМІ, передає кореспондент Укрінформу.

“За найгіршим сценарієм, Росія може спробувати підірвати архітектуру безпеки в Європі, що склалася після Холодної війни, та силою перекреслити кордони знову, як це вона вже робила у 2008 році в Грузії і в 2014, коли окупувала український Крим та розпочала війну у східному регіоні України - на Донбасі”, - сказав він.

Кулеба зауважив, що Росія спробує це зробити зараз, оскільки бачить можливості для такого плану.

“Наші ключові європейські партнери Німеччина та Франція сфокусовані на домашніх справах. У Німеччині нещодавно пройшли вибори, і скоро вони мають пройти у Франції. Російський геополітичний проєкт-газопровід “Північний потік-2” на стадії сертифікації. Володимир Путін переконаний, що Захід слабкий і нерішучий, особливо зараз”, - акцентував міністр.

Глава української дипломатії закликав довести, що Путін помиляється, і представив пакет заходів стримування з трьох рівнів: політичного, економічного та безпекового.

На першому рівні Україна закликає дати чіткий сигнал, що ціна за подальші дії проти територіальної цілісності чи суверенітету України буде високою, і росіяни зустрінуть негайну та непереборну відповідь. Другий рівень передбачає початок дискусії всередині трансатлантичної спільноти щодо особливих економічних обмежень проти Росії. Третій рівень складається з посилення співпраці з Україною у безпековому та оборонному секторах.

“Чим сильніше Україна, тим малоймовірніше, що Росія розпочне широкомасштабну військову атаку на Україну. Сильна Україна — це захід стримування Росії”, - підкреслив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, американське видання The Washington Post оприлюднило публікацію про те, що США і ЄС фіксують перекидання російських військ до кордону з Україною. При цьому були відзначені «незвичайні переміщення» техніки та військових у західному регіоні РФ, що нагадує ситуацію, яка виникла у квітні цього року та викликала резонанс у міжнародній спільноті. 

Пізніше американське видання Politico оприлюднило знімки, зроблені комерційним супутником, на підтвердження попередньої публікації The Washington Post. 

21 листопада начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив у інтерв'ю Military Times, що Росія зосередила понад 92 тис. військовослужбовців біля кордонів України та готується до нападу, що може розпочатися наприкінці січня - початку лютого 2022 року. 

25 листопада секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що наразі немає загроз щодо широкомасштабного вторгнення ЗС РФ до України, хоча ситуація може змінюватись.

Президент Володимир Зеленський під час пресмарафону 26 листопада заявив, що ймовірність воєнної ескалації з боку Росії є щодня, проте Україна повністю до цього готова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-