У коаліційній угоді уряду Німеччини значна увага приділена підтриці України – Офіс Президента

У коаліційній угоді уряду Німеччини значна увага приділена підтриці України – Офіс Президента

Укрінформ
Питання підтримки України знайшло чільне місце в новій коаліційній угоді майбутнього німецького уряду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента України.

Коаліційну угоду, у якій значна увага приділена питанням підтримки України, представили Соціал-демократична партія, Партія зелених та Вільна демократична партія Німеччини.

"В Україні не лише уважно слідкували за цим процесом, а й протягом останніх місяців активно працювали з ключовими представниками цих політичних сил. Адже сталість підтримки України з боку Німеччини має для нас ключове значення. Німеччина традиційно відіграє провідну роль і в процесі мирного врегулювання на Донбасі, і у формуванні позиції Європейського Союзу щодо України. А також є для України стратегічним партнером", – відзначив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

За його словами, завдяки системній роботі з німецьким політикумом у тексті коаліційної угоди вдалося зафіксувати низку важливих положень щодо підтримки України.

"Передусім ідеться про підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави. Партнери по коаліції вимагають від Російської Федерації припинити дестабілізацію України та незаконну анексію Криму, а також забезпечити виконання Мінських домовленостей, до яких прив’язані санкції проти РФ", – заявив Жовква.

Важлива увага в коаліційній угоді приділена також поглибленню енергетичного партнерства з Україною, зокрема в питаннях відновлюваних джерел енергії, виробництва "зеленого" водню та підвищення енергоефективності.

За словами заступника керівника ОП, попри відсутність у тексті прямих згадувань "Північного потоку – 2", угода містить чітке положення про застосування європейського енергетичного законодавства до енергетичних політичних проєктів.

"Варто звернути увагу на застосування терміну "політичний", щоб стало зрозуміло, про який саме проєкт ідеться", - відзначив він.

Жовква наголосив, що текст коаліційної угоди містить положення про підтримку євроінтеграційних прагнень України.

Зокрема у документі чітко визнаються прагнення України до набуття членства в Євросоюзі. Крім того, у контексті ініціативи "Східне партнерство" згадуються саме Україна, Грузія та Молдова, отже, започаткована трьома державами ініціатива "Асоційоване тріо" стала новою реальністю в регіоні Східної Європи.

"На базі цих положень ми продовжуватимемо роботу як у контексті підготовки саміту Східного партнерства, запланованого у грудні, так і з метою підписання, сподіваюсь, у недалекому майбутньому двосторонньої декларації з Німеччиною про визнання європейських прагнень України", – заявив заступник керівника Офісу Президента.

Також Жовква наголосив, що Україна очікує на завершення формування нового уряду Німеччини, щоб розпочати взаємодію в багатьох сферах широкого порядку денного.

Як повідомляв Укрінформ, 24 листопада керівники Соціал-демократичної, Вільної демократичної та Зеленої партій домовилися про створення уряду.

У коаліційній угоді партії закріпили зобов’язання Федеративної Республіки Німеччина продовжувати зусилля щодо відновлення територіальної цілісності України. Учасники також підкреслили, що Німеччина продовжуватиме разом з Євросоюзом та його державами-членами розвивати програму Східного партнерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-