Представник Президента у КСУ назвав основну мету судової реформи

Представник Президента у КСУ назвав основну мету судової реформи

Укрінформ
Основна мета судової реформи - відновлення довіри громадян до судової гілки влади, і на цьому шляху вже є зрушення.

Про це у програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" сказав народний депутат, представник Президента у Конституційному Суді Федір Веніславський, передає Укрінформ.

Він нагадав, що у липні Верховна Рада ухвалила ключовий для судової реформи закон "Про Вищу раду правосуддя" та внесла зміни до закону "Про судоустрій та статус суддів", що передбачає новий механізм формування ВРП та добору кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"У першому та в другому випадку діє правило, за якого міжнародні експерти фактично можуть мати вирішальне право, аби не допустити одіозних, несумлінних кандидатів на ці посади", -  сказав Веніславський.

За його словами, вже сформовано Етичну раду, яка займатиметься відбором кандидатів до складу ВРП, а також конкурсну комісію, яка підбиратиме склад ВККС.

"Тепер необхідно, аби протягом кількох місяців було відновлено процес відбору та отримано рекомендації Етичної ради щодо складу Вищої ради правосуддя. А потім ВРП на підставі рекомендацій конкурсної комісії сформує Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Я прогнозую, що протягом кількох місяців відбудеться і перша, і друга подія", розповів депутат.

Після цього, додав він, ВККС розпочне заповнення вакантних посад у судах: "Ми заповнимо вакансії в судах, а діяльність оновленої Вищої ради правосуддя дозволить швидко та ефективно притягувати до відповідальності одіозних суддів, які виносять неправосудні, кон'юнктурні, неправомірні рішення".

Веніславський наголосив, що основна мета судової реформи - відновити довіру громадян до судової влади. Як констатував політик, вона поки що залишається на низькому рівні: "Судді практично всіх судів мають дуже високий рівень заробітних плат, починаючи від 30-40 тис. грн і закінчуючи 300-400 тис. грн на місяць. Але при цьому рівень довіри до судової влади є досить низьким".

Однією з причин він назвав те, що українці переважно реагують на публікації про скандальні судові рішення. "І, як правило, щодо сприйняття цього інформаційного масиву складається враження взагалі про судову владу. Водночас більшість судових рішень є справедливими та правильними", - зауважив представник Президента у КСУ.

За його словами, у судах досі є корупція, хоча її рівень і знизився. "Є десь 10-30% суддів, які не задовольняються заробітною платою і які, крім офіційних джерел доходу, мають і неофіційні. Ми говоримо про корупційну складову. Саме ця корупційна складова дозволяє вузькому колу суддів отримувати дуже великі гроші, й саме завдяки цьому ми маємо одіозні, часто абсурдні рішення", - вважає Веніславський.

На його переконання, у країні достатньо механізмів, щоб антикорупційна діяльність велася ефективно.

"Ми маємо Національне агентство з питань запобігання корупції, яке є дуже авторитетним і має дуже важливі механізми для формування антикорупційної стратегії та запобігання корупції. Ми маємо Національне антикорупційне бюро, яке проводить досудове розслідування. Ми розблокували діяльність Вищого антикорупційного суду, який має розглядати справи, що готуються Національним антикорупційним бюро. Тобто, загалом, система антикорупційних органів є достатньою для того, щоб ці органи діяли", -  зазначив парламентарій.

Водночас він наголосив на необхідності кількох важливих кроків, пов'язаних зі зміною нормативно-правової бази, зокрема кримінально-процесуального законодавства, яке дасть змогу органам досудового розслідування ефективніше виконувати свої функції.

"Думаю, що ми маємо отримати вже очевидні результати найближчим часом", - резюмував представник Президента у КСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-