Україна на безпекових переговорах із США, ЄС і НАТО досягла необхідного результату - Кулеба

Україна на безпекових переговорах із США, ЄС і НАТО досягла необхідного результату - Кулеба

Укрінформ
Мобілізовані Україною ключові євроатлантичні партнери нашої держави у різних столицях та інституціях наразі розробляють комплексний пакет стримування Росії від розширення агресії.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу 18 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава української дипломатії зазначив, що минулого тижня велика делегація України відвідала Вашингтон, а цього тижня він здійснив робочу поїздку до Брюсселя.

«Ми мобілізували в обох столицях ключових євроатлантичних партнерів на підтримку України. Між різними столицями та інституціями зараз ведеться робота з розробки комплексного пакета стримування Росії. Він включає політичний та дипломатичний тиск, болісні економічні удари на випадок розширення агресії і список конкретних потреб для зміцнення Збройних сил України», - сказав Кулеба.

Він нагадав, що в рамках візиту до Брюсселя провів переговори з керівництвом НАТО та ЄС, главами дипломатії країн ЄС, міністрами Асоційованого тріо, міністрами нормандського формату, але без російської сторони, а також взяв участь у засіданні міністрів закордонних справ держав ЄС та партнерів Східного партнерства. «Але, безумовно, ключовою темою було питання безпеки України», - акцентував міністр.

Він поінформував, що у цьому контексті дуже важливими були переговори з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. «Ми обговорили безпекову ситуацію та спільну протидію гібридним загрозам з боку РФ. Генеральний секретар запросив мене взяти участь у зустрічі міністрів закордонних справ НАТО 30 листопада - 1 грудня у Ризі. Це важливий знак довіри Альянсу до України, особливого статусу наших відносин, адже ми є одним з найближчих партнерів НАТО у Чорноморському регіоні», - переконаний глава української дипломатії.

Він також констатував, що впродовж останніх тижнів агресивність Росії і на дипломатичному, і на військовому напрямах суттєво зросла.

Водночас очільник МЗС відзначив, що українська дипломатія, активно консолідуючи партнерів, зміцнює безпеку за трьома напрямами: союзники, санкції, зброя. Він пояснив, що йдеться про політичну підтримку України з боку ключових євроатлантичних партнерів, посилення дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора і досягнення домовленостей про постачання додаткової оборонної зброї для нашої армії. "Мої переговори у США минулого тижня та в ЄС і НАТО цього тижня були спрямовані саме на це. І ми повернулися з необхідним на даний момент результатом. Працюємо далі», - запевнив глава МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, місія України в ОБСЄ під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ у середу у Відні заявила, що нарощування Росією військових сил біля російсько-українського державного кордону свідчить про те, що Кремль розглядає різні варіанти, включаючи потенційне військове вторгнення в Україну.

Першим про нарощування російських військ на кордоні з Україною повідомило 30 жовтня видання The Washington Post. Газета написала, що деякі офіційні особи у США та європейських країнах зафіксували «незвичайні переміщення техніки та військових на західному фланзі Росії». Видання також послалося на відеозаписи, що з'явилися в інтернеті, на яких російські військові ешелони й автоколони перевозять техніку на південь і захід країни. Politico писала, що знімки 1 листопада зробила компанія Maxar Technologies.

Окрім цього, газета з посиланням на дані британського видання Jane's, що спеціалізується на військовій тематиці, передавала, що техніка 4-ї танкової дивізії Росії перекидається ближче до кордону з Україною — під Курськ і Брянськ.

За даними Financial Times, співробітники західних спецслужб заявили, що цієї зими існує "висока ймовірність" дестабілізації ситуації в Україні з боку Росії після того, як Москва зібрала біля свого кордону понад 90 тис. військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-