МЗС РФ спробувало відбілити свою роль у зриві «Норманді», опублікувавши листування Лаврова

МЗС РФ спробувало відбілити свою роль у зриві «Норманді», опублікувавши листування Лаврова

Укрінформ
МЗС РФ опублікувало листування Сергія Лаврова з главами зовнішньополітичних відомств Німеччини та Франції Хейко Маасом і Жан-Івом Ле Дріаном, аби відвести від себе звинувачення у зриві передбачуваної листопадової зустрічі глав МЗС країн «нормандського формату».

Як передає Укрінформ, листування опубліковане на сайті МЗС РФ.

За версією російського зовнішньополітичного відомства, підходи Росії «до проведення можливої ​​міністерської зустрічі у «нормандському форматі» зазнають спотворення».

В окремому вкладенні опубліковано листа Лаврова від 29 жовтня - Маасу та Ле Дріану разом із проєктом Підсумкової заяви глав МЗС держав-учасниць «нормандського формату» за підсумками зустрічі, яка планувалася в листопаді. Далі розміщено спільну відповідь глав зовнішньополітичних відомств Німеччини та Франції від 4 листопада.

Маас та Ле Дріан наголошують, що «всі сторони конфлікту мають виконувати Мінські угоди в повному обсязі». При цьому вони висловлюють незгоду з великою кількістю оцінок, даних у проєкті заяви. Серед них, «зокрема, тези про «внутрішньоукраїнський» конфлікт чи посередницьку роль Росії поряд з ОБСЄ у ТКГ. Критика також наражається на традиційну пропозицію Москви про «налагодження прямого діалогу між Києвом, Донецьком і Луганськом» та відсутність згадки про необхідність надати Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ виконувати свій мандат на всій території України.

Натомість міністри закордонних справ Німеччини та Франції запропонували свій порядок денний, першим пунктом якого є «стабілізація режиму припинення вогню та суворе спостереження за виконанням «Заходів щодо посилення режиму припинення вогню» від 22 липня 2020 р.». Далі було запропоновано свій спільний «Проєкт підсумкових домовленостей» за результатами передбачуваної зустрічі в листопаді в Парижі міністрів закордонних справ «нормандського формату».

У своїй відповіді від 6 листопада Лавров висловив розчарування відповідями німецького та французького візаві та повторив колишні тези Москви у розширеному варіанті, а також знайшов привід відмовитися від зустрічі «нормандського формату» 11 листопада в Парижі.

Як повідомляв у понеділок Укрінформ із посиланням на міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу, Німеччина та Франція розуміють, що Росія зараз ескалує ситуацію в різних сферах і готова до координації з іншими країнами для стримування її агресивної поведінки.

Раніше Кулеба також говорив про провину Росії у зриві зустрічі "нормандського формату" на міністерському рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-