НАТО засуджує стягування Росією військ до України та закликає зменшити напругу

НАТО засуджує стягування Росією військ до України та закликає зменшити напругу

Укрінформ
Союзники по НАТО солідарні з Україною у відстоюванні її суверенітету та територіальної цілісності, вони закликають Росію відмовитися від продовження нарощування військ на кордонах України та сприяти зменшенню напруги.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом минулих тижнів ми бачили велику та незвичайну концентрацію російських сил поблизу кордонів України, подібну до російського військового нарощування в Криму та в регіоні Чорного моря на початку року. НАТО залишається пильним. Ми проводимо дуже уважний моніторинг ситуації і продовжуємо консультації з нашими союзниками і партнерами, такими як Україна та Європейський Союз. Будь-які подальші провокації або агресивні дії Росії викликатимуть серйозне занепокоєння», – сказав Столтенберг.

Він закликав Росію дотримуватися принципу прозорості під час дій та переміщення російських військ.

«Ми закликаємо Росію бути прозорою у діях своїх військових. Важливо уникнути ескалації та зменшити напругу. НАТО стоїть поряд з Україною. Ми не визнаємо та не визнаватимемо незаконну та протиправну російську анексію Криму і закликаємо Росію зупинити підтримку воєнізованих формувань на Донбасі. Всі союзники по НАТО є єдиними у засудженні такої поведінки Росії», – наголосив генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що Альянс та його країни-союзниці продовжують надавати Україні суттєву політичну та практичну допомогу, допомагають країні у зміцненні власних оборонних спроможностей, включаючи тренування для підрозділів Збройних сил.

Як вже повідомлялося, міністр закордонних справ Кулєба здійснює робочий візит до Брюсселя. Однією з головних тем під час переговорів із партнерами по ЄС і НАТО є ситуація з безпеки, що складається навколо України після чергових дій Росії із нарощування військової присутності на кордонах України та на тимчасово окупованих територіях в Криму та на сході.

Український урядовець сьогодні візьме також участь у зустрічі представників євроінституцій з міністрами закордонних справ країн Східного партнерства в рамках підготовки до саміту цієї програми у грудні поточного року.

Як повідомляв Укрінформ, першим про нарощування російських військ на кордоні з Україною повідомило 30 жовтня видання The Washington Post. Газета написала, що деякі офіційні особи у США та європейських країнах зафіксували «незвичайні переміщення техніки та військових на західному фланзі Росії». Видання також послалося на відеозаписи, що з'явилися в інтернеті, на яких російські військові ешелони й автоколони перевозять техніку на південь і захід країни. Politico писала, що знімки 1 листопада зробила компанія Maxar Technologies.

Окрім цього, газета з посиланням на дані британського видання Jane's, що спеціалізується на військовій тематиці, передавала, що техніка 4-ї танкової дивізії Росії перекидається ближче до кордону з Україною — під Курськ і Брянськ.

За даними Financial Times, співробітники західних спецслужб заявили, що цієї зими існує «висока ймовірність» дестабілізації ситуації в Україні з боку Росії після того, як Москва зібрала біля свого кордону понад 90 тис. військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-