Україна має багато сценаріїв у разі загострення міграційної кризи - Стефанчук

Україна має багато сценаріїв у разі загострення міграційної кризи - Стефанчук

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук запевняє, що Україна має багато сценаріїв вирішення міграційної кризи в Республіці Білорусь у разі її загострення на українському кордоні.

Про це він розповів на брифінгу, посилаючись на результати обговорення відповідної ситуації на засіданні Ради національної безпеки і оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми обговорювали дуже багато, в тому числі й велику кількість сценаріїв, які можуть бути застосована з боку України. Ці пропозиції обговорювалися на Раді національної безпеки і оборони, але враховуючи те, що я є її членом і ця інформація обговорювалася під грифом таємної, я не можу її поширювати. Однак можу запевнити, що таких сценаріїв багато, на кожен варіант, який пропрацьовувався Міністерством внутрішніх справ", – сказав Стефанчук.

Він зауважив, що питання можливого прийняття білоруських мігрантів до України не обговорювалося ані на засіданні РНБО, ані на інших зустрічах представників владних структур. Голова ВР також висловив думку, що позиція держави "надати прихисток" таким особам навряд була би правильною.

Як повідомляв Укрінформ, міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою, Латвією триває із серпня. Країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них.

Цього тижня великі групи мігрантів намагалися прорватися через кордон із Білорусі до Польщі, але частину з них польським прикордонникам вдалося повернути назад на лінію кордону.

Польський кордон наразі захищають близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських. У неділю, 14 листопада, польські прикордонники зафіксували дії, що свідчать про підготовку білоруською стороною силового прориву кордону мігрантами. Зокрема, мігранти починають розбирати намети біля кордону, вони отримують від білоруської сторони інструкції, інвентар, перцевий газ.

Польща планує збудувати до середини наступного року на кордоні з Білоруссю загородження висотою понад 5 метрів.

Україна також посилює кордон із Білоруссю і направляє туди додатково 8,5 тисячі військових.

За даними секретаря РНБО Олексія Данілова, в Білорусі вже перебуває близько 15 тисяч мігрантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-