«Страусина» політика і страх Берліна перед Путіним знищують довіру українців до ФРН - посол

«Страусина» політика і страх Берліна перед Путіним знищують довіру українців до ФРН - посол

Укрінформ
Посол України у ФРН Андрій Мельник вважає важливим інструмент регіональних контактів між двома державами, який до того ж має потенціал відновити довіру українців до німецьких партнерів, яка похитнулась останнім часом.

На цьому наголосив дипломат 11 листопада у зверненні до учасників німецько-української Конференції комунального партнерства в рамках великої онлайн-конференції «Комунальне партнерство зі Східною Європою», передає кореспондент Укрінформу.

Мельник нагадав, що рішення започаткувати комунальне партнерство за сприяння товариства Engagement Global було прийняте 6 років тому. Завдяки цьому інструменту вдалося під час російської агресії підтримати чимало спільних проєктів, особливо у контексті масштабної реформи децентралізації, яка значно зміцнила підвалини місцевого самоврядування в Україні.

«Роль цього потужного виміру відносин між двома державами важко переоцінити», - вважає посол.

Водночас він констатував, що «українсько-німецькі взаємини переживають сьогодні, м’яко кажучи, не найкращі часи; на небосхил двосторонніх насуваються темні грозові хмари, з кожним днем наростає недовіра українців до Німеччини». Початковий ентузіазм і піднесення пост-майданного періоду, особливо тоді, коли канцлер Меркель виступила з посередницькою ініціативою, аби зупинити російську воєнну інтервенцію, давно лишився позаду, зазначив дипломат. Вітчизняне суспільство, за його словами, все більше розчаровується у «роздвоєній, половинчастій політиці офіційного Берліна щодо України, політиці, якій бракує не лише стратегічності, далекоглядності і сміливості, але насамперед щирості, отже Німеччина швидко втрачає колосальний запас довіри з боку української громадськості».

Серед чинників, що призвели до такого стану, глава дипмісії перелічив, зокрема, неспроможність дати чітку позитивну відповідь на фундаментальний запит українців щодо підтримки прагнення членства в ЄС і НАТО; «страусину» політику Берліна та неприхований страх перед Путіним, страх перетнути окреслені Кремлем червоні лінії щодо зони російського впливу, а також гальмування поступу в нормандському форматі.

«Небажання чи нездатність довести до успішного завершення цю унікальну, я б сказав, історичну посередницьку місію, багато хто розглядає як декларацію про банкрутство зовнішньої політики ФРН», - заявив Мельник. Цей очевидний, на його переконання, провал матиме не лише катастрофічні наслідки для України, але й завдасть непоправних втрат для міжнародного іміджу самої Німеччини як держави, яка прагне брати на себе більше відповідальності на світовій арені.

Посол також згадав небажання німецького політикуму визнати Голодомор геноцидом українського народу та його лінію стосовно проєкту «Північний потік 2», який назвав «ножем у спину України»

«Незважаючи на цю невтішну картину, я все ж таки не втрачаю надії, що точку неповернення ще не пройдено», - дещо більш оптимістично продовжив дипломат. Німеччина з новим урядом, за його словами, зберігає шанс виправити помилки минулого і бодай частково відновити довіру українців.

Посол звернувся до представників Німецької асоціації міст, із закликом використати всі контакти з керівниками їх партій, щоб легітимні інтереси України були враховані.

Наразі налічується понад 70 партнерств між муніципалітетами. Тільки в цій мережі партнерств з 2015 року реалізовано понад 85 проєктів розвитку.

Цьогорічна німецько-українська Конференція комунального партнерства проходить у рамках великої онлайн-конференції «Комунальне партнерство зі Східною Європою». Участь у ній беруть близько 67 представників німецьких та українських муніципалітетів, які пов’язані партнерськими зв’язками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-