Етичну раду сформовано. Втім, на шляху до цивілізованого суду ще стоять ВСУ і КСУ

Етичну раду сформовано. Втім, на шляху до цивілізованого суду ще стоять ВСУ і КСУ

Укрінформ
Україна здобула проміжну перемогу на шляху до втілення ключової вимоги часу – судової реформи. Та розслаблятися рано: у мафії в мантіях ще є важелі для спротиву

Як би прогнила система не пручалася і за допомогою бюрократичних процедур не затягувала протягом двох останніх місяців процес, але… Перший склад Етичної ради, яка оцінюватиме на доброчесність кандидатів до Вищої ради правосуддя та чинних її членів, що в перспективі має розірвати коло корупції та кругової поруки в судовій владі – сформовано автоматично. Це сталося відповідно до закону про очищення Вищої ради правосуддя: якщо голова ВРП не призначить членів ЕР у визначений термін, то вона формується з трьох перших кандидати зі списку РСУ та «трійки» від міжнародних та іноземних організацій. Без перебільшень – визначна подія! Ключовий етап реформи судочинства, яка так потрібна українському суспільству та країні в цілому – розпочато.  

Президент України Володимир Зеленський привітав остаточне розблокування судової реформи та висловив сподівання, що Етична рада запрацює якнайшвидше.

«Попри значний спротив нам вдалося розпочати найважливіший етап ініційованих мною змін у судовій системі. Формування доброчесних Вищої ради правосуддя… допоможе відновити довіру українців до судової влади й забезпечити подальше очищення системи», – відреагував Глава держави.

Привітали цей крок і міжнародні партнери України.

«Створення Етичної ради є важливим кроком у реалізації стратегії реформування судової системи, яку було затверджено президентом України у червні 2021 року, а також, яку передбачено Законом про реформу ВРП, прийнятим парламентом у липні 2021 року. (...) З нетерпінням чекаємо на підтримку шляхетної місії Етичної ради та подальшу підтримку зусиль України щодо впровадження всебічної, цілісної судової реформи, і надаватимемо нашу повну підтримку на політичному та технічному рівні», - йдеться у спільній заяві ЄС, США, Великої Британії, Німеччини, Канади, Програми розвитку ООН та ЄБРР.

Нарешті, з цього приводу також висловилися представники громадських організації.

«Я ще досі в це не вірю, але вперше за 30-річну історію ми маємо реальний шанс отримати нормальну ВРП - ключовий орган у судовій системі, відповідальний за якість усього суддівського корпусу. Президент і його Офіс таки націлені на успішне впровадження реформи», - заявив голова Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

«Етичну раду сформовано, а значить судова реформа - одна з найважливіших в сучасній історії України - розпочинається. Без доброї волі президента всього цього не було би», - зазначив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Отже, до складу Етичної ради увійшли шестеро експертів:

— від міжнародних організацій (детальніше про кожного – тут):

  1. Сер Ентоні Гупер, британський суддя апеляційного суду у відставці;
  2. Роберт Корді, суддя Верховного суду штату Массачусетс (США) у відставці;
  3. Лавлі Перлінг, колишня генпрокурорка Естонії.

— від Ради суддів:

  1. Лев Кишакевич, суддя Верховного Суду;
  2. Юрій Трясун, суддя Київського апеляційного суду;
  3. Володимир Сіверін, суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці.

І якщо до «міжнародників» питань немає – це, як висловилися українські юристи, визнані фахівці, люди з бездоганною репутацією, то щодо доброчесності делегованих кандидатів від РСУ, зокрема, двох останніх…

«У листопаді 2016 року суддя Трясун був у складі колегії, яка змінила тримання під вартою на домашній арешт «беркутівцю» Олександру Бєлову, підозрюваного у вбивстві трьох майданівців: Ігоря Сердюка, Сергія Шаповала та Володимира Кіщука. Всі вони загинули від вогнепальних поранень на Кріпосному провулку в Києві 18 лютого 2014 року. Після виходу з-під варти, підозрюваний Бєлов зник та наразі перебуває у розшуку», - розповідає Михайло Жернаков.

До судді у відставці Сіверіна є питання щодо статків. Так, згідно з реєстром майнових прав дочці судді Вірі Сіверіній у 2021 році подарували 6-ти кімнатну квартиру площею 222 кв.м у Харкові. Син судді Дмитро Сіверін отримав у подарунок житловий будинок 46 кв.м у 2021 році, нежитлові приміщення 185, 118, 45 та 277 кв.м у 2019 році, 10, 4 кв.м у 2018 році, 143 та 114 кв.м у 2013 році. Ще одній дочці судді Катерині Сіверіній у 2018 році подарували квартиру площею 70,5 кв.м у Харкові.

«Потребує уточнення підстави таких дарувань», - наголосив голова правління Фундації DEJURE.

Щодо судді Кишикевича…

«Це темна конячка. Кишикевич не замішаний, скажемо так, у геть дискредитуючих речах, як от в непрозорості статків або ухваленні сумнівних рішень, тощо. Є сподівання, що він не такий «зашкварений», як його колеги. З іншого боку його ж делегувала Рада суддів…», - каже він.

Ну, побачимо, як цей суддя себе проявить, чи стане він агентом змін…

«В будь-якому разі, міжнародні експерти, які потрапили до складу Етичної ради, мають вирішальний голос (Але тільки в тій ситуації, коли двічі голоси розділились порівну. Наприклад, ЕР проголосувала вперше за певне рішення, тобто було три голоси «за» і три – «проти». Закон каже «переголосовуйте». Якщо ситуація не змінюється, то прийнятим вважається рішення за яке проголосували мінімум двоє «міжнародників», - Ред). Це означає, що навіть якщо суддівська частина, делегована РСУ, всіляко захищатиме залишки суддівської мафії у ВРП, останнім це не допоможе», - додав пан Жернаков.

З кандидатами розібралися, а далі – що, які узагалі перспективи? 

«Протягом наступних шести місяців Етична рада займатиметься ретельною перевіркою усіх членів Вищої ради правосуддя», - вказує експерт.

У разі, якщо Етична рада встановить, що член ВРП не відповідає критеріям доброчесності – він/вона автоматично відстороняється від посади. Проте… Звільнити члена ВРП можуть лише суб’єкти призначення – з’їзди суддів, адвокатів, прокурорів і юридичних вишів.

«Ці з’їзди мають розглянути і підтримати або відхилити відповідний висновок Етичної ради. Причому – більшістю голосів. Якщо жодне з рішень не було ухвалено протягом трьох місяців, то член ВРП вважається автоматично звільненим. Далі – суб’єкти призначення повинні невідкладно оголосити про проведення конкурсу на вакантну посаду члена ВРП», - підкреслив Михайло Жернаков.

«На цьому етапі є ризик, що суб'єкти признання просто ветуватимуть висновки Етичної ради», - стверджує учасник Автомайдану, юрист Центру протидії корупції Вадим Валько.

«Безумовно, немає 100% гарантії того, що суб’єкти призначення раптом не вирішать урятувати недоброчесних членів ВРП, але, водночас, залишити їх на посаді також буде не просто. А враховуючи, що цей процес відбуватиметься дуже довго (поки членів ВРП перевірять, відсторонять, скличуть з’їзди…) – там уже сплинуть строки повноважень більшості членів. Декому на посаді залишився рік-півтора», - доповнює пан Жернаков.

Інше завдання Етичної ради – це перевірка відповідності кожного нового кандидата до ВРП критеріям професійної етики та доброчесності. І цю роботу, наголошує керівник судового напрямку Центру протидії корупції Галина Чижик, ЕР слід почати якнайшвидше.

«Адже вже на 10 грудня заплановано з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, де мають обрати нового члена ВРП. Тож Етична рада має встигнути оцінити кандидатів, - акцентує експерт. - А пізніше у грудні – 22-23 числа – відбудеться з'їзд суддів, де обиратимуть двох нових членів ВРП».

Втім, і тут не обійшлося без ризиків.  

«Після перевірки нових кандидатів до ВРП, Етична рада може припинити участь в конкурсі недоброчесних, а тих, хто пройде перевірку – списком передають суб'єктам призначення. І вже вони будуть обирати. На цьому етапі ризиком є сірі кандидати, по яким не буде інформації для негативного висновку, однак згодом на них можуть вплинути суддівські клани», - зауважив Вадим Валько.

Що ж, хотілося б на цьому і завершити, одначе, зі слів експертів, ризики не закінчуються, ба більше того, вони набагато серйозніші. Про що йдеться? А про двійку судових органів, абревіатура яких складається із трьох літер – ВСУ та КСУ.

«Рішення Етичної ради можна буде оскаржувати до Верховного Суду з будь-яких підстав. Це означає, що ВСУ може скасовувати рішення ЕР про визнання недоброчесним члена чи кандидата до ВРП, блокувати звільнення чинних членів ВРП та призначення нових. Ризики великі, адже ВСУ уже встиг показати своє істинне обличчя. Нагадаю, що 29 із 104 суддів ВСУ напередодні направили до КСУ подання щодо неконституційності окремих положень закону про ВРП», - каже Михайло Жернаков.

«У Верховному Суді є кілька впливових суддівських груп, які фактично керують всією системою. Вони роками призначали своїх людей до ВРП і в такий спосіб контролювали систему. Створення Етичної ради для них означає втрату контролю за призначенням членів ВРП, а отже неможливість впливати на кар'єру лояльних суддів та карати нелояльних», - коментує експертка ЦПК Галина Чижик.

Власне… Конституційний суд подання від ВСУ моментально взяв в обороти. Як повідомила представниця парламенту в КСУ Ольга Совгиря: «Провадження відкрили у незвично короткі для Конституційного Суду строки. Від внесення подання минуло менше ніж місяць, водночас зазвичай Суд відкриває провадження впродовж 3-4 місяців».

«КСУ – це найбільша загроза майбутньому судової реформи. Зважаючи на склад цього суду та його попередні рішення…» - згадує пані Чижик.

«Безсумнівно, КСУ уже готовий знищити цю судову реформу і просто чекав формального звернення Верховного Суду. Адже півтора роки тому там уже скасували першу спробу Зеленського реформувати судову систему. Пізніше КСУ знищив електронне декларування чиновників, зокрема, і в своїх інтересах. Судова мафія зробить усе, аби уникнути змін та очищення. Втім, усі спроби саботажу судової реформи закінчувались тим, що реформа поверталась в посиленому і радикалізованому вигляді. У разі найгіршого сценарію так буде і цього разу», - додає пан Жернаков.

Кажуть, що надія помирає останньою… Звучить досить неоднозначно, еге ж? Однак, якщо судді все ж не саботуватимуть реформу, то, наголошують експерти, вже за рік-півтора…

«Ми матимемо оновлену ВРП, яка вже не покриватиме негідних суддів, а навпаки – каратиме їх за свавільні рішення, - каже Вадим Валько. - Незалежний дисциплінарний орган може досить сильно змінити поведінку тих суддів, які звикли ухвалювати рішення по дзвінку чи під впливом, зокрема, корупційним».

«Якщо реформа запрацює на повну і нам таки вдасться очистити ВРП і сформувати нормальну ВККС – у горизонті року-півтора вони зможуть заповнити до половини вакантних місць у судах. Таких тільки зараз 2500 із 7000. А це означатиме, що за пару років ми зможемо мати вже якісно іншу судову систему», - підкреслив Михайло Жернаков.

Дуже хотілося б у це вірити…

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-