Міжнародні партнери вітають призначення першого складу Етичної ради

Міжнародні партнери вітають призначення першого складу Етичної ради

Укрінформ
Створення Етичної ради є важливим кроком у реалізації стратегії реформування судової системи.

Про це йдеться у спільній заяві Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Німеччини, Канади, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй та Європейського банку реконструкції та розвитку щодо створення Етичної ради до Вищої ради правосуддя, яка є у розпорядженні Укрінформу.

"Ми, міжнародні партнери України, які підтримують реформування судової системи в Україні, вітаємо створення Етичної ради на законодавчому рівні. Етична рада візьме на себе важливе завдання щодо встановлення відповідності членів Вищої ради правосуддя – вищого органу судової влади в Україні -- критеріям професійної етики та доброчесності. Створення Етичної ради є важливим кроком у реалізації стратегії реформування судової системи, яку було затверджено Президентом України у червні 2021 року, а також яку передбачено Законом про реформу Вищої ради правосуддя, прийнятим Верховною Радою у липні 2021 року", - зазначається в заяві.

Автори документа додали, що троє міжнародних експертів – високопоставлені судді у відставці зі США та Великої Британії, а також колишній генеральний прокурор Естонії – працюватимуть разом із трьома українськими суддями в Етичній раді, щоб сприяти суддівській доброчесності, ключовій вимозі як громадян України, так і української та міжнародної бізнес-спільноти.

Читайте також: Судова реформа: у ВРП заявляють, що через дії Етичної ради можуть зупинити роботу

"Ми з нетерпінням чекаємо на підтримку шляхетної місії Етичної ради та подальшу підтримку зусиль України щодо впровадження всебічної, цілісної судової реформи, і надаватимемо нашу повну підтримку на політичному та технічному рівні", - запевнили автори заяви.

Як повідомляв Укрінформ, 23 жовтня Рада суддів України обрала чотирьох кандидатів до Першого складу Етичної ради за квотою Ради суддів України. 2 листопада до ВРП надійшов список кандидатів до Етичної ради за квотою Ради суддів України. У вересні такий список надійшов від міжнародних та іноземних організацій.

18 жовтня до Конституційного суду надійшло подання Верховного Суду щодо конституційності положень закону про порядок обрання і призначення членів Вищої ради правосуддя. 3 листопада КСУ відкрив провадження у справі за конституційним поданням Верховного Суду.

Читайте також: Судова реформа: ВРП заявляє, що міжнародні представники ігнорують комісію з обрання до ВККС

Раніше, на початку серпня, Президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». Документ передбачає конкурсні засади добору кандидатів для призначення членом ВРП. Відповідно до закону, має бути створена Етична рада, яка повинна визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надати список кандидатів, які рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

До складу Етичної ради мають входити три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів, одна особа, запропонована Радою прокурорів, одна особа, запропонована Радою адвокатів, одна особа, запропонована президією Національної академії правових наук. Закон містить положення, відповідно до якого Етична рада протягом шести місяців з дня її утворення має оцінити відповідність критеріям професійної етики та доброчесності членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), призначених до набрання чинності цим законом. За результатами такого одноразового оцінювання Етична рада може рекомендувати органу, який призначив члена ВРП, звільнити його. Також у документі визначено порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВРП як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус та повноваження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-