Держава через закон про олігархів спонукає великий бізнес піти з політики - Фесенко

Держава через закон про олігархів спонукає великий бізнес піти з політики - Фесенко

Укрінформ
Закон про олігархів є сигналом для великих бізнесменів відмовитись від впливу на політичні процеси в Україні, щоби зберегти власний імідж, зокрема й у міжнародному контексті.

Таку думку у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" висловив політолог Володимир Фесенко, передає Укрінформ.

За його словами, наразі українські олігархи отримують вигоди, здійснюючи вплив на політичні та інформаційні сфери. Отримуючи монопольний вплив в окремих сферах економіки, олігархи в такий спосіб підвищують власний добробут.

"Чому виникла потреба в законі про олігархів? Вони самі беруть в України. Ось у чому проблема. Вони самі беруть. Через політичний вплив, через інформаційний вплив. А інформаційний вплив - це знову-таки можливість провести до Верховної Ради своїх політиків, а через них лобіювати кадри у виконавчу владу, лобіювати необхідні закони", - уточнив експерт.

Читайте також: Зеленський підписав закон про олігархів

Держава ж дає олігархам стимул відмовитись від цього впливу, щоб уникнути серйозних репутаційних ризиків, і як наслідок - масштабних втрат у сфері їхніх бізнес-інтересів, вказав Фесенко.

"Тут є конституційне обмеження, тому держава через цей закон не примушує, а спонукає величезний бізнес залишити політику. Цей закон символізує: хочете жити без проблем, не отримуючи статус олігарха. А для бізнесмена це як символічне приниження, як тавро, яке, до речі, може створювати проблеми в отриманні зарубіжного фінансування. Тому якщо тебе називають олігархом, це відразу викликає питання у закордонних партнерів, у зарубіжних банків. Тому для них це серйозно", - деталізував політолог.

Читайте також: В ОП пояснили, чи є закон про олігархів «безболісним» для Коломойського

Імовірно, цей процес активізується не відразу, оскільки кандидати на потрапляння до реєстру олігархів можуть виборювати збереження своїх сфер впливу. Однак такий недвозначний сигнал держави має спонукати діючих олігархів піти з політики, зазначив він.

"Це сигнал для великого бізнесу, який, можливо, безпосередньо не причетний до великої політики, але думає: а можливо, мені також інвестувати великі гроші в політичний процес, або купити телеканал і також стати олігархом, отримати якийсь монопольний вплив. А зараз зрозуміло, що це буде пов'язано з певними проблемами, ризиками. Тому сам собою - це обмежувач. Сигнал, що краще великому бізнесу піти з великої політики та не втручатися до сфери управління державою", - резюмував Фесенко.

Читайте також: Зеленський каже, що для деяких олігархів може розпочатись «чорна сторінка історії»

Як повідомлялося, 5 листопада Президент Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-