Жовква у Бухаресті обговорив євроатлантичні перспективи України

Жовква у Бухаресті обговорив євроатлантичні перспективи України

Фото
Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква під час візиту до Румунії обговорив з державним секретарем МЗС Денуцом Себастьяном Некулеєску євроатлантичні перспективи України та розвиток відносин між країнами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт Президента. 

Під час зустрічі сторони приділили значну увагу розвитку безпекової ситуації на сході України. Жовква подякував Румунії за незмінну підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави та привернув увагу до постійних випадків порушення режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ, які призводять до збільшення кількості загиблих українських воїнів.

Також було наголошено на обмеженні судноплавства в окремих районах Чорного та Азовського морів.

Жовква подякував румунській стороні за участь у саміті Кримської платформи та закликав до активної подальшої участі в діяльності цього міжнародного механізму.

Окрему увагу під час зустрічі було приділено реалізації європейських прагнень України.

«Розраховую, що Румунія буде однією з наступних держав ЄС, які визнають європейську перспективу України», – сказав Жовква.

Співрозмовники домовилися активізувати роботу над проєктом відповідної двосторонньої політичної декларації.

Сторони детально обговорили актуальні питання енергетичної безпеки регіону. Жовква поінформував румунську сторону про ініціативу Президента Володимира Зеленського щодо започаткування регіональної платформи зміцнення енергетичної безпеки.

Читайте також: Україна підписала зі Словаччиною декларацію про визнання європейської перспективи

Заступник керівника Офісу Глави держави підтвердив незмінність стратегічного курсу України на євроатлантичну інтеграцію та подякував Румунії за підтримку нашої держави на цьому шляху. Українська сторона висловила готовність до подальшого поглиблення безпекової співпраці в межах виконання Програми розширених можливостей НАТО.

Співрозмовники відзначили позитивні тенденції у двосторонній співпраці, зокрема в торговельно-економічному напрямі.

«Відновленню економік також сприятиме реалізація двосторонніх інфраструктурних проєктів», – зазначив Жовква.

У цьому зв’язку сторони позитивно оцінили запуск поромної переправи через Дунай Орлівка – Ісакча та активізацію робіт зі спорудження мосту через Тису в районі населених пунктів Біла Церква (Україна) та Сігету Мармацієй (Румунія).

Читайте також: В ОП очікують на розширення кола прихильників європерспективи України 

У Бухаресті заступник керівника Офісу Президента також зустрівся з в.о. директора Департаменту політики оборони та міжнародних відносин Міністерства національної оборони Румунії Міхаєм Янку. Основна увага під час зустрічі була приділена відносинам України з Європейським Союзом і НАТО, ситуації на сході України та в тимчасово окупованому Криму. Окремо обговорювалася координація подальших дій з метою забезпечення безпеки в Чорному морі.

Як повідомляв Укрінформ, 2 листопада заступник керівника Офісу Президента Жовква проінформував новопризначену радницю Президента Естонії з питань зовнішньої політики Селію Кунінгас-Саагпакк про порушення режиму припинення вогню, зростання кількості загиблих і поранених українських воїнів та збереження військового контингенту РФ уздовж кордону.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-