Комітет ВР підтримав проєкт змін до закону про вищу освіту щодо навчання іноземною мовою

Комітет ВР підтримав проєкт змін до закону про вищу освіту щодо навчання іноземною мовою

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій на засіданні 3 листопада підтримав законопроєкт "Про внесення змін до статті 48 Закону України "Про вищу освіту" щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземців та осіб без громадянства" .

Про це повідомляє народний депутат Володимир В'ятрович (фракція партії "Європейська солідарність") у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За словами парламентарія, за законопроєкт (№5727), у якому йдеться про навчання іноземних студентів російською мовою, проголосували 8 з 12 членів комітету. Серед них - Сергій Бабак (голова комітету), Володимир Воронов, Юлія Гришина, Ольга Коваль, Сергій Колебошин, Валерій Колюх, Олена Лис (усі - з фракції партії «Слуга народу») та представник ОПЗЖ Олександр Лукашев.

"Аналогічний законопроєкт №3717 тричі розглядався на цьому комітеті і рік тому був зі скандалом провалений у сесійній залі", - зауважив В'ятрович.

Читайте также: Раді рекомендують ухвалити постанову, що не допустить участі РФ у концепції розвитку Бабиного Яру

Він наголосив, що нині кількість іноземних студентів в Україні перевищує 70 тисяч. "Причому близько 80% з них (а на перших курсах – близько 90%) - з-за меж колишнього СРСР, і до навчання в Україні не знають ні української, ні російської. Решта переважно з Закавказзя і Середньої Азії, і російська для них також не є рідною", - підкреслив депутат.

У цьому зв'язку він нагадав, що за чинним законодавством, студенти можуть навчатися або українською, або англійською (міжнародною мовою освіти й науки). Окремі дисципліни можуть читатися іншими мовами ЄС.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у листі голові Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергію Бабаку також наголосив, що декларована мета законопроєкту - "врегулювання організації навчального процесу для студентів, які є громадянами іноземних країн та/або особами без громадянства" - може бути досягнута в межах чинного законодавства.

«Частиною п’ятою статті 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» передбачено, що у закладах освіти відповідно до освітньої програми одна або декілька дисциплін можуть викладатися двома чи більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Крім того, частиною другою зазначеної статті передбачено, що заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови, а іноземцям та особам без громадянства створюються належні умови для вивчення державної мови», – заявив Кремінь.

На думку уповноваженого, цей документ є "прикритою спробою повернути російську мову до освіти замість делегованого законодавством права організувати якісний навчальний процес однією з офіційних мов ЄС". "Саме тому в запропонованій редакції цей законопроєкт не може бути підтриманий", – заявив Кремінь.

На засіданні Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, трансляція якого велась у Фейсбуці, ухвалення за основу законопроєкту №5727 підтримали 8 його членів.

Як повідомляв Укрінформ, понад 50 народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону, який передбачає надання можливості іноземцям або особам без громадянства здобувати освіту в українських вишах іноземною мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-