МЗС відреагувало на ліквідацію в Росії організацій української меншини

МЗС відреагувало на ліквідацію в Росії організацій української меншини

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із триваючим наступом російської влади на права української меншини в Російській Федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві заявляють, що у рамках російської державної політики насильницької асиміляції впродовж 2011-2020 років в РФ були, зокрема, ліквідовані Федеральна національно-культурна автономія українців Росії, Об'єднання українців Росії, Омська регіональна ГО «Сибірський центр української культури «Сірий Клин», Світовий конґрес українців визнаний «небажаною організацією», знищена Бібліотека української літератури в Москві.

Зазначається, що черговим проявом намагань російської влади стерти національно-етнічну ідентичність українців у Росії стало рішення Артемівського міського суду Приморського краю про ліквідацію автономної некомерційної організації «Далекосхідний український духовний культурно-просвітницький центр «Просвіта».

Читайте також: Експрезидент СКУ звернувся до ООН щодо переслідування українців Росії

«Рішення про примусове припинення діяльності центру «Просвіта» та інших осередків української культури в РФ яскраво ілюструють істинну «російську гостинність» для тих громадян інших країн, спорідненість з якими російська влада продовжує так відчайдушно доводити, заохочуючи до набуття російського громадянства», - ідеться в повідомленні.

У МЗС заявляють, що російська влада не лише не демонструє наміри захищати права українців РФ, а й всіляко обмежує можливості участі у процесі прийняття рішень з питань, що їх стосуються, перешкоджаючи будь-яким спробам їхньої самоорганізації.

«Російська Федерація має виконувати свої міжнародно-правові зобов’язання, зокрема згідно з Міжнародною конвенцією ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Міжнародним пактом про громадянські і політичні права, Міжнародним пактом про економічні, соціальні і культурні права, Європейською конвенцією з прав людини та Рамковою конвенцією про захист національних меншин, Європейською хартією регіональних мов або мов меншин», - сказано в повідомленні.

Читайте також: Українська етнічна спільнота в Росії. Між тиском, страхом і брехнею

МЗС закликає міжнародну спільноту дати належну оцінку стрімкому погіршенню ситуації з правами людини в РФ, засудити і посилити політико-дипломатичний тиск на російську владу, аби припинити наступ на права української національної меншини в Росії.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні Світовий конґрес українців рішуче засудив рішення російського суду про ліквідацію Далекосхідного українського духовного культурно-просвітницького центру «Просвіта» у Владивостоці як черговий прояв системної політики утисків української громади РФ з метою знищення українського громадського життя на її терені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-