Експрезидент СКУ звернувся до ООН щодо переслідування українців Росії

Експрезидент СКУ звернувся до ООН щодо переслідування українців Росії

Укрінформ
Колишній голова Світового конгресу українців, нью-йоркський адвокат Аскольд Лозинський у своєму листі до Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет закликав провести незалежне розслідування щодо переслідування українців у Росії.

Як передає Укрінформ, копію цього листа від 3 серпня 2021 року отримало Радіо Свобода.

Так, у листі йдеться, що українці в Росії зазнають «жорстокого переслідування», російська держава перешкоджає «діяльності громадянського суспільства, реалізації релігійних та етнічних прав, самому їхньому існуванню».

Посилаючись на дані представників українських організацій в Росії, Лозинський говорить, що і раніше, але особливо протягом останніх 15 років «українські організації в Росії та активісти громади зазнають репресій, тиску та переслідувань з боку російської влади».

Читайте також: СФУЖО привітала організаторів міжнародного онлайн-​форуму «Громадський рух українців у Росії»

Серед фактів переслідування українських організацій та українських активістів він наводить широко відомі події, такі як:

  • ліквідація Верховним Судом РФ двох головних громадських організацій, що об’єднували локальні українські організації в Росії – Федеральної національно-культурну автономію українців Росії та Організацію українців Росії,
  • закриття єдиної у своєму роді Бібліотеки української літератури в Москві,
  • ліквідацію судом РФ Омської обласна громадської організації «Сірий Клин»,
  • ліквідацію Української організації Новосибірської області – культурно-освітнього фонду «Союз українців Сибіру»,
  • а також маловідомі в Україні факти вбивства проукраїнських активістів, ймовірно, за їхню проукраїнську позицію. Аскольд Лозинський називає імена члена Ради Об’єднання українців Росії, голову Тульської регіональної організації «Батьківська стріха» Володимира Сенишина, бізнесмена, мецената і члена Українського культурного товариствр «Мрія» Володимира Побуринного з Іванова та організатора і голову Українського музично-літературного товариства «Горлиця» Анатолія Криля з Владивостока.

Також Аскольд Лозинський згадав про те, що Генеральна прокуратура та Міністерство юстиції РФ внесли Світовий конґрес українців до списку «небажаних» організацій у Російській Федерації (РФ), а за контакти з СКУ громадянам Росії загрожує кримінальна відповідальність. Він називає це рішення російської влади «навмисною спробою ізолювати українську громаду в Росії від решти світу».

Читайте також: Українці Росії вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох

Аскольд Лозинський у своєму листі до Мішель Бачелет просить офіс Верховного комісара ООН з прав людини провести незалежне розслідування, «довести його результати до відома самого Путіна, оскільки в Росії нічого не відбувається без його відома та схвалення», та «довести висновки до відома держав-членів ООН на Генеральній Асамблеї та Раді Безпеки».

Нагадаємо, Світовий конґрес українців (СКУ) 13 липня був вимушений ухвалити рішення призупинити членство усіх своїх складових організацій, а також провідників СКУ у Російській Федерації, щоб захистити українську національну меншину у Росії від репресій Кремля. 

У СКУ пояснили, що такий крок став наслідком введення президентом РФ Володимиром Путіним у дію нових драконівських норм, які впроваджують кримінальну відповідальність для російських громадян за зв’язки з так званими «небажаними» організаціями, включно з СКУ.

На своєму позачерговому засіданні 10 липня 2021 року Рада Директорів СКУ ухвалила рішення призупинити членство у Світовому конґресі українців усіх складових організацій з Російської Федерації, включно з Далекосхідним українським духовним культурно-просвітницьким центром «Просвіта» (м. Владивосток) та Саратовським земляцтвом українців «Поволжя».

Таке рішення було ухвалене на прохання складових організацій СКУ та членів Ради Директорів з Росії, яким сьогодні загрожує кримінальна відповідальність за співпрацю з СКУ після того, як президент РФ Володимир Путін 28 червня 2021 року підписав Федеральний закон № 230-ФЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-