Українці Росії вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох

Українці Росії вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох

Фото, відео
Укрінформ
Українці Росії вшанували пам'ять жертв сталінських репресій, розстріляних в урочищі Сандармох у Медвеж'єгорському районі Республіки Карелії, РФ.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила голова української організації в Карелії «Калина» Лариса Скрипникова.

За її словами, офіційно жолобний захід не проводився, не було ні мітингу, ні промов, але люди прибували самотужки. Бачили машини з московськими, санкт-петербурзькими, КОМІ номерами, були присутні представники Генеральних консульств деяких країн.

«Наш гурт був чималеньким – 12 осіб. Це були просто друзі, з нами був представник Москви – пан Ярослав Марійчук. Ми замовили вінки, спекли поминальний коровай, підготували нові рушники, Тетяна Сібєлєва виростила та привезла великий кущ чорнобривців, а Нінель Рубцова гілки червоної калини... Як завжди, самостійно був Андрій Литвин», – розповіла Скрипникова.

За словами активістки, спочатку учасники заходу поклали вінок всім невинно Убієнним в урочищі Сандармох, прочитали молитву, а потім перейшли до Козацького Хреста, після покладання квітів та вінка, після поминальної молитви поіменно згадали 698 українців знищених сталінськими катами в урочищі Сандармох. А потім зачитали листи співчуття наших друзів із МІОКа, Литви, Спілки Українок Росії, Олега Турчина з Києва.

«Зауважу, що до нашого Хреста зібралося чимало людей, і я бачила сльози на їх обличчях, і я безмірно їм за це вдячна, бо то є велике щастя, коли твоє горе поділяють зовсім незнайомі люди! Дякую вам добрі люди!», – додала Скрипникова.

Нагадаємо, у Латвії активісти вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох, зібравшись і зачитавши список латиських і українських жертв зі «списку Сандармоху», складеного карельським істориком Юрієм Дмитрієвим.

Фото: Лариса Скрипникова / Фейсбуці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-