У Латвії вшанували пам'ять розстріляних у карельському урочищі Сандармох

У Латвії вшанували пам'ять розстріляних у карельському урочищі Сандармох

Відео
Укрінформ
Латвійські активісти вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох, зібравшись і зачитавши список латиських і українських жертв зі «списку Сандармоху», складеного карельським істориком Юрієм Дмитрієвим.

Про це розказала Укрінформу керівниця латвійського Товариства підтримки України / Ukrainas atbalsta biedriba Тетяна Лазда.

«Цьогоріч вирішили зібратися з однодумцями з Ukrainas atbalsta biedriba і разом долучитися до всесвітнього читання імен з цього величезного списку Юрія Дмітрієва. Доречно буде нагадати, що й ця чудова чесна людина у сьогоднішній Росії несправедливо ув’язнена і перебуває зараз за ґратами», – розповіла вона.

Акція була записана на відео. 

Цього дня жертв сталінських репресій зі «списку Сандармоху» зачитують, офлайн і онлайн, в усьому світі.

Читайте також: Українці Росії вшанують пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох

У 1937-1938 роках, під час сталінських репресій, в карельському урочищі Сандармох проводилися масові розстріли людей. Серед них також були представники української культури, науки, освіти. Щороку 5 серпня, в Міжнародний день пам’яті жертв Великого терору активісти зачитують прізвища та біографічні дані жертв «Списку Сандармоху».

На території ділянки лісу, де віднайдено розстрільні ями, 1997 року було створено меморіал, збудовано каплицю та встановлено пам'ятні знаки на вшанування пам’яті представників різних країн і народів, в тому числі український козацький хрест «Убієнним синам України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-