Росія має сформулювати, як вона розуміє Мінські домовленості - Україна в ТКГ

Росія має сформулювати, як вона розуміє Мінські домовленості - Україна в ТКГ

Укрінформ
Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі вважає, що розраховувати на серйозне просування в обговоренні політичної частини Мінських домовленостей складно, оскільки російська сторона уникає викладення свого розуміння цих документів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації делегації України у Фейсбуці за підсумками чергового засідання ТКГ у режимі відеоконференції.

Представники делегації констатували, що російська сторона так і не змогла сформулювати, як вона розуміє Мінські домовленості.

"Українська делегація ще раз підкреслила, що основою врегулювання є виконання рішень лідерів держав нормандського формату, а також весь пакет Мінських домовленостей. І поки російські представники не зможуть визначити, між ким укладені ці документи, розраховувати на серйозне просування в обговоренні політичної частини складно", - зазначили члени делегації України.

Вони також звернули увагу на те, що, згідно з доповіддю глави СММ ОБСЄ, почастішали випадки перешкоджання діяльності Місії з боку російських збройних формувань.

"Серед них: обмеження свободи пересування, спроби радіопридушення каналів управління спостережних БПЛА СММ ОБСЄ тощо. Так, з 27 липня 2020 року (дати встановлення додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню) зафіксовано 744 випадки обмеження діяльності СММ ОБСЄ: 668 на непідконтрольній території, 71 - на контрольованій урядом України території та п’ять - у сірій зоні", - поінформували члени Української делегації.

У цьому контексті вони підкреслили, що системні обмеження діяльності ОБСЄ з боку окупаційної адміністрації не лише грубо порушують головні принципи мирного врегулювання, але й свідчать про небажання російської сторони виконувати безпекову частину домовленостей у нормандському та мінському форматах.

Члени делегації України також констатували, що російська сторона продовжує лінію на обмеження перетину громадянами, що мешкають на тимчасово окупованих територіях, незважаючи на численні заклики української сторони дозволити громадянам, що мешкають на окупованих територіях, отримати допомогу з боку України (пенсії та соцвиплати).

В Українській делегації зазначили, що під час засідання гуманітарної підгрупи було висунуто пропозицію повернути уряду України в односторонньому порядку трьох жінок, утримуваних у зв’язку з конфліктом на непідконтрольній території, проте російські представники цю ідею не підтримали. Їх також не зацікавила доля раніше затриманого громадянина Андрія Косяка - вони не виявили бажання її обговорювати, зауважили представники України.

Читайте також: Питання про заміну Кравчука в ТКГ не розглядається - Гармаш

Учасники підгрупи з соціальних та економічних питань продовжували обговорювати поточні питання водопостачання та мобільного зв’язку. Окрему увагу було приділено необхідності скасування обмежень для жителів непідконтрольних територій для перетину лінії розмежування з НТКУ для відвідання КПВВ «Станиця Луганська». Учасники засідання також погодилися розглянути можливість продовження платіжних карток «Ощадбанк» для виплати пенсій через погіршення епідемічного стану з COVID-19.

"Українська делегація продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення всіх осіб, утримуваних у зв’язку з конфліктом, відкриття КПВВ, суворого дотримання режиму припинення вогню та виконання рішень Паризького саміту", - акцентували представники України.

Наступне засідання ТКГ заплановане на 10 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-