Австрія не має бути нейтральною щодо агресії РФ проти України – генсек Пан'європейського руху

Австрія не має бути нейтральною щодо агресії РФ проти України – генсек Пан'європейського руху

Укрінформ
Австрія, якій нейтралітет був нав’язаний Радянським Союзом як умова припинення окупації республіки, не повинна бути нейтральної у питанні агресії Росії проти її сусідів, зокрема України.

Про це заявив генеральний секретар Пан'європейського руху Австрії Райнгард Клучек в коментарі кореспонденту Укрінформу з нагоди Національного свята Австрії.

“Сьогодні ми святкуємо Національний день. І це добре. Але мало хто знає, що ми святкуємо нейтралітет, який став свого роду релігією, яка замінює політику цієї країни. Австрія проголосила цей нейтралітет не зовсім добровільно. Радянський Союз, який вирішив розділити Європу разом з Гітлером, жорстоко експлуатував радянську окуповану зону країни, і передусім, нафтові родовища, а потім ще практично нав’язав нам нейтралітет у своїх владних інтересах", - заявив Клучек.

За його словами, нейтралітет Австрія, втім, не означає, що вона має бути нейтральною у питанні агресивної політики Москви проти країн-сусідів.

“Хоча СРСР і був розпущений 30 років тому, ця історична подія має бути для нас застереженням, коли ми сьогодні дивимося на схід континенту, де Москва продовжує вести політику агресії проти своїх сусідів. Австрія ніколи не може бути тут нейтральною – особливо з власного досвіду проголошення нейтралітету", - заявив генсек "Пан’Європа Австрія".

Читайте також: Місія ОБСЄ вихідними нарахувала майже 450 порушень перемир’я

Він вказав на те, що такий історичний досвід зобов’язує Австрію відстоювати свободу та верховенство права. Зокрема, це стосується і агресії РФ проти України та тимчасової окупації Росією частини української території – офіційний Відень має разом з партнерами по ЄС рішуче виступати за відновлення територіальної цілісності України.

"Військова окупація сусідньої країни чи навіть анексія частини території сусідньої країни є неприпустимими. Тому й Австрія разом зі своїми партнерами по Європейському Союзу має виступити за відновлення України в її кордонах, у тому числі гарантованих Росією (як наприклад, у Будапештському меморандумі). Для цього також необхідно і далі продовжувати застосовувати адресні санкції проти представників режиму в Москві", - заявив Клучек.

Як повідомлялося, Республіка Австрія 26 жовтня відзначає Національне свято (Nationalfeiertag) - день прийняття австрійським парламентом Федерального конституційного закону про постійний нейтралітет 26 жовтня 1955 року. Цим законом визначається, що Республіка Австрія зберігатиме і захищатиме свій нейтралітет за допомогою всіх наявних у неї засобів, ніколи в майбутньому не вступить ні в які військові союзи і не допустить створення на своїй території військових баз іноземних держав.

Проголошення нейтралітету та де-факто отримання незалежності Австрією стало можливим після виведення військ країн-переможниць у Другій світовій війні з австрійської території у жовтні 1955 року.

У липні 1945 року окупаційна влада чотирьох держав (СРСР, США, Велика Британія та Франція) на чолі з Союзницькою радою розділила територію Австрії на чотири зони: радянська включала північний схід країни, де були розташовані великі заводи і знаходились нафтові родовища, американська розташовувалася на півночі і заході країни, британська - на півдні, а французька - на південному заході. Відень, який знаходився всередині радянської зони, також був розчленований на чотири окупаційні сектори, а його історичний центр знаходився під спільним контролем усіх чотирьох держав.

Коли постало питання вирішення австрійського питання, Радянський Союз, очевидно розуміючи, яку сторону Австрія займе після виведення військ чотирьох країн та отримання незалежності, висунув вимогу, щоб Австрія взяла на себе зобов'язання проголосити постійний нейтралітет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-