Європа цьогоріч теж дізналася, що таке «газовий шантаж» – Зеркаль

Європа цьогоріч теж дізналася, що таке «газовий шантаж» – Зеркаль

Укрінформ
Цього року у Європі, дізналися, що таке газовий шантаж Росії.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль.

Вона наголосила, що наразі ситуація з ринком газу є «болючою для всіх».

«У Європі зросли ціни на «енергетичний кошик», який включає вугілля, нафту та газ, на 95%. Тобто зараз всі відчувають, що це таке. І навіть напередодні саміту ООН, який буде присвячений питанням зміни клімату, і має відбутися вже наприкінці цього місяця, це буде позначатися. Тому що навіть не зважаючи на те, що всі хочуть досягнути нульових викидів до 2050 року, зараз у Британії повертаються до вугільної генерації і розконсервовують станції для того, щоб обігрівати мешканців», – наголосила Зеркаль.

За її словами, Україна знає, що таке газовий шантаж, а цьогоріч дізналася і Європа.

Читайте також: Зеркаль про «транзитну» знижку: Цей хід може допомогти енергобезпеці України

«Що стосується України, то, дійсно, ми знаємо, як ніхто, що таке «газові війни» і що таке газовий шантаж. У цьому році це дізналася і Європа. Бо вона зараз залежить від Путіна, який постачає понад 40% блакитного палива до ЄС», – зазначила радниця міністра енергетики.

Як повідомляв Укрінформ, в уряді України нинішні аномально високі ціни на газ у Європі назвали важелем тиску Росії для прискорення сертифікації «Північного потоку – 2» та для виведення трубопроводу з-під дії Газової директиви ЄС.

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу, побудованого з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Наразі газогін чекає на сертифікацію з боку німецького регулятора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-