Блокування місії ОБСЄ: Євросоюз закликає Росію вплинути на підконтрольних їй бойовиків

Блокування місії ОБСЄ: Євросоюз закликає Росію вплинути на підконтрольних їй бойовиків

Заява
Укрінформ
Євросоюз засуджує перешкоджання роботі СММ ОБСЄ на непідконтрольній уряду України території Донецької області та закликає Росію забезпечити зняття усіх обмежень у роботі Місії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо триваючої агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Європейський Союз засуджує нещодавні дії проти Спеціальної моніторингової місії. Ми приголомшені жорсткими обмеженнями свободи пересування СММ з боку підтримуваних Росією збройних формувань, включаючи заборону спостерігачам СММ залишати свої приміщення у непідконтрольних уряду районах Донецької області. Ці обмеження є абсолютно неприйнятними, оскільки безпека спостерігачів СММ має першочергове значення та не повинна ставитися під загрозу", - йдеться у заяві.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Блокуванням спостерігачів Росія продовжує політику «засліплення» місії

В ЄС наголосили, що з метою виконання свого мандату СММ має отримати "безпечний і безперешкодний доступ на всій території України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи райони Донецької та Луганської областей, які тимчасово не контролюються урядом".

"Це було важливим положенням як Мінських домовленостей, так і висновків Нормандського саміту в Парижі у грудні 2019 року, підписантом яких також є Росія. Ми закликаємо Росію використати свій великий вплив на збройні формування, які вона підтримує, з метою забезпечення негайного скасування усіх обмежень для свободи пересування СММ", - заявили у Євросоюзі.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Блокуванням спостерігачів Росія продовжує політику «засліплення» місії

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня російська окупаційна адміністрація в Донецьку організувала перед готелем Park Inn, де проживають члени СММ ОБСЄ, "акцію протесту" з критикою діяльності СММ, особливо щодо затримання ЗСУ 13 жовтня громадянина РФ, члена НЗФ на ділянці розведення в районі Золотого. Це зібрання перешкодило будь-якому пересуванню патрулів до та з приміщення.

17 жовтня бойовики російських збройних формувань заблокували виїзд із патрульної бази СММ ОБСЄ в тимчасово окупованій Горлівці, а також заборонили спостерігачам залишати готель. Моніторам ОБСЄ було повідомлено, що вони зможуть залишити приміщення готелю лише після того, як буде звільнено затриманого ЗСУ бойовика у районі Золотого 13 жовтня. Місія відновила патрулювання зі своєї передової патрульної бази в Горлівці у другій половині дня 18 жовтня.

Читайте також: Штати в ОБСЄ: Бойовики не мають права носити пов’язки «СЦКК»

20 жовтня чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Швеції Анн Лінде та генеральний секретар ОБСЄ Гельга Марія Шмід у середу у спільній заяві закликали усунути перешкоди у свободі пересування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, які мають місце у непідконтрольних урядові України районах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-