Штати в ОБСЄ: Бойовики не мають права носити пов’язки «СЦКК»

Штати в ОБСЄ: Бойовики не мають права носити пов’язки «СЦКК»

Укрінформ
Сполучені Штати закликають Росію повернутися до Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) на Сході України, а також дати вказівку підконтрольним збройним формуванням припинити видавати себе за персонал СЦКК.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час засідання Постійної ради Організації з безпеки та співробітництва у Європі у четвер у Відні.

«Ми також закликаємо Росію повернутися до Спільного центру з контролю та координації, що значною мірою допоможе поточній ситуації, та дати вказівку силам, які вона очолює, припинити видавати себе за персонал СЦКК, включаючи носіння знаків розрізнення СЦКК», - заявила вона.

Коментуючи ситуацію навколо блокування роботи СММ у Донецьку, американська дипломат також закликала Росію припинити організовані пікети та «дозволити спостерігачам СММ повернутися до своєї роботи з моніторингу керованого Росією конфлікту на Сході України».

Під час засідання Постійної ради тему СЦКК підняв і Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк. Він нагадав, що СЦКК складається виключно представників України та Російської Федерації.

Як повідомляв Укрінформ, 13 жовтня група з трьох бойовиків російських збройних формувань, начепивши нарукавні пов’язки «СЦКК» і задекларувавши намір проводити розмінування, насправді здійснювали розвідку залишених ЗСУ позицій на ділянці розведення сил у Золотому. Це було, окрім іншого, грубим порушенням Додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року, які забороняють наступальні, розвідувальні та диверсійні дії. Після численних вимог припинити порушення, одного із учасників групи, із зарядженою зброєю у руках, було затримано. Як з’ясувалося потім, затриманий брав участь у бойових діях проти ЗСУ з 2014 року.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Блокуванням спостерігачів Росія продовжує політику «засліплення» місії

Як відомо, Спільний центр з контролю і координації питань припинення вогню (СЦКК) було створено в вересні 2014 року представниками військових відомств України та Росії за посередництвом ОБСЄ. У грудні 2017 року Росія в односторонньому порядку фактично розірвала домовленості стосовно співробітництва в рамках СЦКК, відкликавши своїх військовослужбовців. З того часу офіційно діяла лише Українська сторона СЦКК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-